Royal wint tv-debat met gemak

Ségolène Royal is dinsdagavond in het derde en laatste tv-debat voor het lijsttrekkerschap van de Franse Parti Socialiste (PS) eenvoudig overeind gebleven....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Zij liggen in de peilingen ver op haar achter. Terwijl Strauss-Kahn zijn superieure dossierkennis probeerde uit te buiten en Fabius poogde duidelijk te maken dat de wereldpolitiek alleen bij hem in goede handen is, hield Royal het bij weinig spectaculaire, maar wel tamelijk heldere en pragmatische antwoorden.

Anders dan bij het eerste tv-debat, toen ze een gespannen indruk wekte en zich herhaaldelijk in haar voorbeelden verslikte, maakte ze ditmaal haar redeneringen af en behield ze tot het einde een ontspannen glimlach.

Er was consensus tussen de drie kandidaten over de wereldpolitiek, al waren er wel wat verschillen. Zo zal een president Royal Turkije wel de kans willen geven om tot de EU toe te treden, maar mocht het Franse volk het Turkse lidmaatschap vervolgens per referendum afwijzen, dan ‘volg ik de mening van het volk’. Strauss-Kahn toonde zich meer voorstander (‘we moeten hopen dat ze het redden’), omdat Turkije anders in de richting van Iran afglijdt. Fabius noemde een Turks lidmaatschap simpelweg ‘een vergissing’ en wil niet verder gaan dan een ‘geprivilegieerd partnerschap’.

Het is onwaarschijnlijk dat de ruim 200 duizend partijleden die volgende week over de PS-kandidaat voor het presidentschap stemmen, zich door dit soort nuances laten leiden. De peilingen zullen vermoedelijk meer invloed hebben. De comeback die Strauss-Kahn leek te maken, zet volgens de laatste steekproeven niet door.

Gunstig voor Royal, die lang is afgeschilderd als iemand zonder een eigen stroming in de partij, is verder dat de partijtop haar steunt. Alleen partijleider François Hollande heeft zich niet uitgesproken, maar als haar levenspartner mag zijn voorkeur duidelijk zijn. Afgelopen zondag sprak oud-cultuurminister Jack Lang zijn steun uit voor Royal, ‘omdat zij het beste in staat is rechts te verslaan’.

Komende donderdag is in Toulouse het laatste debat, maar dan zonder tv-camera’s. De voornaamste vraag lijkt of Royal in één keer meer dan 50 procent van de stemmen haalt. Lukt haar dat, dan is zij meteen de PS-kandidaat. Komt zij lager uit, dan volgt een week later een tweede ronde tegen de nummer twee, vermoedelijk Strauss-Kahn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden