Royal lonkt naar aanhangers Bayrou

Hoffelijk, soms grappig en bovenal informatief – het debat dat de linkse presidentskandidate Ségolène Royal zaterdag in een chique hotel in Parijs met de centrumrechtse politicus François Bayrou voerde, mocht er zijn....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Dat is belangrijke kennis voor de bijna zeven miljoen Fransen, die vorige week zondag tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op de als derde geëindigde Bayrou hebben gestemd.

Zij spelen komende zondag, tijdens de tweede ronde, een doorslaggevende rol, wanneer zij tussen Royal en de rechtse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy moeten kiezen. De laatste kookte vrijdag en zaterdag van woede over het feit dat Royal en Bayrou met elkaar in debat durfden te gaan.

‘Er is nog nooit een finale van een wereldkampioenschap geweest, waarbij de nummers twee en drie tegen elkaar spelen’, brieste hij, terwijl hij sprak over niets minder dan ‘een confiscatie van het democratische debat’.

Sarkozy trok zaterdag ostentatief het land in om arbeiders te ontmoeten, Royal en Bayrou overlatend aan wat hij ‘hun kleine spelletjes in een hotel in Parijs’ noemde. Die reactie was tekenend voor een politicus, die de eerste ronde met 31 procent royaal had gewonnen maar die zich het initiatief zag ontglippen door de uitnodiging van Royal aan Bayrou.

Op het geschamper van Sarkozy reageerde Royal luchtigjes met de opmerking dat zij ‘zijn verbale geweld niet begreep’. Bayrou kwam met een lesje in democratie voor Sarkozy: ‘Alle Fransen mogen aan de tweede ronde meedoen, niet alleen de voorstanders van de twee grootste blokken.’

Een felle polemiek tussen de drie hoofdrolspelers was er ook nog over de organisatie van het debat. De betaalzender Canal+ zou die aanvankelijk doen, maar trok zich terug. ‘Dat was onder druk van Sarkozy’, beweerden de kampen van Royal en Bayrou, zonder bewijs. ‘Mij wordt een stalinistisch proces aangedaan’, reageerde Sarkozy.

Vergeleken bij dat verbale geweld, viel het debat zelf op door zijn ontspannen toon. Voor Royal was het de kunst niet al te opzichtig de kiezers van Bayrou het hof te maken, maar hen toch te laten merken dat zij met haar beter af zouden zijn. Voor Bayrou was het debat een manier om zijn ‘derde politieke stroming’ in leven te houden. Die mocht natuurlijk niet met links samenvallen.

Zo ontstond een subtiel schaakspel, waarbij Royal beter uit de verf kwam dan tijdens haar verkiezingsbijeenkomsten. Ze wees Bayrou erop dat ook zij vindt dat Frankrijk af moet van de confrontatie van links en rechts. Royal: ‘Daarom heb ik ook het voorstel tot deze dialoog gedaan’.

Ook onderstreepte ze de noodzaak van hervorming van het politieke bestel ‘om te voorkomen dat er één partij is die alle macht in handen heeft’. Het was een verwijzing naar de UMP van Sarkozy, die de laatste vijf jaar oppermachtig was. Het was muziek in de oren van François Bayrou.

Maar de consensus vervloog op economisch terrein. Bayrou maakte duidelijk niets te zien in de sterke rol die de staat in de plannen van Royal speelt. Gehakt maakte hij van haar voornemen naar een Europees minimumloon te streven. In de ogen van Royal is dit noodzakelijk om de uittocht van bedrijven van West- naar Oost-Europa te stoppen.

‘Op welk niveau wilt u dat minimumloon dan vaststellen’, vroeg Bayrou. ‘Op dat van Frankrijk of dat van Hongarije?’ Royal bleef het antwoord schuldig, waarna Bayrou haar plan meteen als ‘niet serieus’ afdeed.

Ook haar oplossing voor de zwakke economische groei (het aanjagen van de koopkracht door verhoging van het minimumloon en kleine pensioenen) hekelde Bayrou. Haar verkiezingsbeloftes ter waarde van 60 miljard euro (zij hield het op 35 miljard) deed hij af als onverantwoord ‘gezien de hoogte van de staatsschuld’.

Eensgezindheid ontstond er weer aan het slot van debat, bijvoorbeeld over het aanpakken van de problemen in de banlieues en de energievoorziening.

Op de slotvraag of Royal zich in één partij met Bayrou kon zien, antwoordde ze gevat. ‘Hij heet weliswaar ook François, maar laten we niet overdrijven.’ Het was een duidelijke verwijzing naar haar partner, François Hollande, tevens de partijleider van Royals Parti Socialiste.

Komende woensdagavond spelen de nummer een en twee van de eerste ronde alsnog tegen elkaar. Royal en Sarkozy zullen elkaar dan, ten overstaan van naar schatting 22 miljoen Fransen, alsnog treffen. In de peilingen staat Sarkozy nog voor, zij het met een slinkende voorsprong.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden