Royal haalt als eerste uit, Sarkozy slaat terug

In een levendig, bij tijden zeer fel televisiedebat hebben Ségolène Royal en Nicolas Sarkozy, de twee overgebleven kandidaten voor het Franse presidentschap, elkaar ruim twee uur lang bestreden ten overstaan van ruim twintig miljoen kijkers....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Royal, de eerste vrouw in de geschiedenis van de Vijfde Republiek die aan het slotdebat deelnam, nam haar rechtse tegenstander als eerste onder vuur, omdat hij ‘zero tolerance’ op veiligheidsgebied had gepredikt, terwijl de onveiligheid onder zijn ministerschap volgens haar was toegenomen.

Herhaaldelijk viel zij Sarkozy aan, omdat hij zijn ideeën niet al eerder in praktijk had gebracht. ‘Gedurende vijf jaar heeft u alle macht gehad. U bent niet geloofwaardig’, wierp zij hem voor de voeten. Sarkozy probeerde die aanvallen aanvankelijk te pareren door een afstandelijke, presidentiële houding aan te nemen, maar zijn temperament nam het al snel over. ‘U zegt dat tegen mij, dat ik niet geloofwaardig ben?’, zei hij vol verontwaardiging.

Aanvallen
Waarna hij terugsloeg met aanvallen op economisch gebied die de geloofwaardigheid van Royal moesten ondermijnen. ‘U heeft in uw programma op geen enkele manier aangegeven, hoe u wilt gaan bezuinigen.’ Royal liet zich niet tot een cijfergevecht verleiden, maar koos voor het verdedigen van principes: ‘Ik wil dat er in dit land een cultuur van sociale dialoog en compromissen ontstaat, zoals dat in Noord-Europese landen het geval is.’

Zij beleed haar geloof in de 35-urige werkweek, ook al gaf zij toe dat die wet soms ‘te rigide’ is toegepast. Sarkozy hield het erop dat de verkorting van de arbeidstijd door de socialisten een ‘monumentale fout’ was, die ‘in geen enkel ander land wordt toegepast’. Niettemin stelde hij de afschaffing van de 35-urige werkweek niet voor. ‘U geeft dus toe dat er van sociale vooruitgang sprake is’, concludeerde Royal.

Geen duidelijke winnaar
Een duidelijke winnaar leverde het debat niet op. Over de impact verschillen de meningen. De socialisten die in de peilingen op een achterstand van 4 tot 7 procent staan, menen dat het debat ‘beslissend’ is over het presidentschap. Het rechtse kamp zwakt het belang juist af.

Een familie in de Franse stad Caen kijkt naar het presidentiële tv-debat tussen de kandidaat van de Socialistische Partij (PS), Segolene Royal, en Nicolas Sarkozy van de rechtse partij UMP. Frankrijk kiest zondag een nieuwe president. Veel Franse kiezers zweven nog. (AFP) Beeld
Een familie in de Franse stad Caen kijkt naar het presidentiële tv-debat tussen de kandidaat van de Socialistische Partij (PS), Segolene Royal, en Nicolas Sarkozy van de rechtse partij UMP. Frankrijk kiest zondag een nieuwe president. Veel Franse kiezers zweven nog. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden