Royal Bank of Scotland zou naar Engeland verhuizen bij afscheiding Schotland

De Schotse premier Alex Salmond heeft het Britse ministerie van Financiën ervan beschuldigd 'een smerige campagne' te voeren. Een ambtenaar van dat departement had de BBC laten weten dat de Royal Bank of Scotland (RBS) zich in Londen zal vestigen als de Schotten volgende week voor onafhankelijkheid kiezen.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld anp
Beeld anp

De 287 jaar oude RBS is sinds de bankencrisis van 2008 voor 80 procent in handen van de Britse belastingbetaler. Salmond eist een onderzoek naar het schadelijke lek.

Het voornemen van RBS staat niet op zichzelf. Ook het financieel concern Lloyds, waarvan de Bank of Scotland, TSB Bank en verzekeraar Standard Life deel uitmaken, zou overwegen ten dele uit Schotland te vertrekken.

Salmond relativeerde de dreigementen door te stellen dat het gaat om een papieren verhuizing, die weinig gevolgen zouden hebben voor de werkgelegenheid in de hoofdstad Edinburgh.

De stellingname van de banken komt midden in het slotoffensief van het Better Together-kamp dat strijdt voor het behoud van de 307 jaar oude unie tussen Engeland en Schotland.

Een dag eerder had Mark Carney, de Canadese gouverneur van de Bank of England, gezegd dat een muntunie haaks staat op de vorming van een zelfstandige natie. Zonder zo'n unie is het voor grote banken mogelijk onhandig om in een kwetsbaar Schotland te zitten.

Salmond heeft zowel Carney's woorden als de bancaire verhuisplannen afgedaan als georkestreerde bangmakerij. Volgens de Schotse eerste minister komt zo'n muntunie er omdat die ook gunstig is voor de Engelsen. De Schotse leider wil dat de banken weer ouderwets - dat wil zeggen: behoudend - gaan bankieren. Pikant detail is dat Salmond als energie-econoom bij RBS heeft gewerkt en sindsdien goede contacten onderhoudt met Schotlands grootste werkgever. Hij steunde ook de ambitieuze plannen van Fred Goodwin.

Een kattenbelletje waarin hij de in ongenade gevallen RBS-topman geluk wenste bij de fataal gebleken overname van ABN Amro ondertekende hij met 'Yours for Scotland, Alex'. De bankencrisis maakte een voortijdig einde aan Salmonds Boog van Welvaart, waartoe ook Ierland en IJsland moesten behoren.

Het unionistische kamp zweert bij Bill Clintons politieke toverspreuk 'It's the economy, stupid' en gaat ervan uit dat de Schotten, die de naam hebben zuinig te zijn, uiteindelijk zullen kiezen voor zekerheid. De vrees leeft dat onafhankelijkheid gepaard zal gaan met een vermindering van de koopkracht.

Het warenhuis John Lewis en de supermarkt Asda voorspelden donderdag dat de producten in Schotse filialen waarschijnlijk duurder zullen worden. Daarbij rijst meteen de vraag of consumenten in Engeland en Wales goedkoper uit zullen zijn.

Sommige Schotten zijn al begonnen met eigen voorzorgsmaatregelen, zegt Marie Stein, een gepensioneerde inwoonster (en nee-stemmer) uit Edinburgh. Zij heeft haar spaargeld op een veilige plek ondergebracht. 'Ik ben bang dat het Schotse pond minder waard wordt.'

Het oude hoofdkantoor van de RBS, in Edinburgh. Beeld anp
Het oude hoofdkantoor van de RBS, in Edinburgh.Beeld anp

Lees meer over seperatisme in Europa

Honderduizenden Catalanen roepen nu ook om zelfstandigheid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden