Royal Ascot voor nomaden

Een goede wasbeurt in de rivier, racen, rondrijden en handelen. Dat is de traditie op het paardenfestijn in het Britse Appleby, waar ieder jaar duizenden nomaden naartoe trekken.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld afp
Beeld afp

'Een paard! Een paard! Mijn koninkrijk voor een paard.' De noodkreet van Richard III op het slagveld van Bosworth is niet alleen een van de bekendste uitspraken van een Britse koning, maar ook het symbool voor de onvoorwaardelijke liefde tussen de eilandbewoner en het nobele dier. Deze genegenheid verbindt de klassen: de welgestelden rijden op paarden, de minderbedeelden gokken erop. En de vrouwen van de welgestelden bewaren hun beste kleren en hoeden voor Ladies Day op de Royal Ascot.

The Racing Post is de eerste krant die Hare Majesteit dagelijks leest.

De liefde is het sterkst bij de plattelandsbewoners, maar is niet exclusief voorbehouden aan de vossenjagers, polospelers en de andere leden van de Downton Abbey-gemeenschap. Ook woonwagenbewoners en nomaden (veelal afkomstig uit Ierland, land van paardenfokkers) beschouwen de paarden als een veredeld huisdier en trekdier. Jaarlijks komen duizenden leden van deze reizende gezelschappen bijeen voor een groot paardenfestival nabij het dorpje Appleby-in-Westmorland in het graafschap Cumbria, Noordwest-Engeland.

Artikel loopt door onder foto's

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA

James II

Het bestaan ervan is te danken aan James II. In 1685 verklaarde deze vorst per koninklijk besluit dat de oevers van de Eden begin juni het decor mogen zijn van een 'horse fair', al bestaan er twijfels over de rechtmatigheid van het document. Legaal of niet, het werd een van de oudste paardenfestivals in Engeland. Het begon indertijd als een veemarkt, maar in de vorige eeuw is het uitgegroeid tot de belangrijkste dag op de nomadenkalender: Ascot voor nomaden. Kenmerk van dit 'volksfeest' is dat er niets van te voren wordt georganiseerd.

Het verhandelen van paarden, na een wasbeurt in de Eden, staat er nog altijd centraal. Maar er is meer. De een gebruikt de paardenbeurs om rond te rijden in antieke paardenkoetsen, de ander neemt deel aan races over de 'malle mijl'. Het anarchistische karakter brengt ook kritiek met zich mee. Dierenrechtenorganisaties uiten soms zorgen over het welzijn van de paarden en afgelopen week kwamen twee paarden om het leven bij een botsing. Klachten zijn er ook over het afval. Na enkele dagen ligt Appleby er bij als het Vondelpark na een zomerse dag.

Bovenal is de Appleby Horse Fair de kans van de nomadengemeenschap om haar cultuur uit te dragen, een handreiking te doen aan plattelandsbewoners die niet altijd even positief staan tegenover wat 'the travelling community' heet. Geen betere manier om de banden aan te halen dan een paardenfestijn.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden