Roy Raijmakers weet hoe je een perfecte (en winnende) carnavalswagen bouwt

De perfecte... carnavalswagen

Bij carnaval horen praalwagens. Roy Raijmakers, van carnavalsvereniging Op z'n Heundjes, weet hoe je daar indruk mee maakt.

Roy Raijmakers Foto Jeroem Schlomoff

'Het begint gezellig in de kroeg, op de achterkant van een bierviltje. We bedenken daar twee, drie ideeën voor een wagen, waarover we stemmen met de hele vereniging. Een goed thema, of leus, is dubbelzinnig. Zoals onze leus van vorig jaar, 'wij slepen ze voor het gerecht', wat zowel betrekking had op de rechtbank als de keuken. Kleinere praalwagens spelen vaak in op de directe actualiteit, wij beginnen al in september en hebben dus een algemener thema. Een knipoog naar de Olympische Spelen, dit jaar. Iemand tekent de bedachte wagen in detail uit op schaal. Negen van de tien keer verandert het nog tijdens de uitvoering, maar de hoofdlijnen staan.

'We nemen het kale chassis van een oude vrachtwagen en beginnen met het ijzeren frame en de elektronica. Het laswerk doen twee mensen met ervaring - de constructie moet wel sterk zijn en veiligheid is belangrijk. Vervolgens zetten we alles dicht met piepschuim. Daar kun je alle kanten mee op, van mooie ronde vormen tot kleine details die we aanbrengen met staalborstels en schuurpapier.

Plakmarathon

'Als alles is gladgeschuurd en de naden zijn gedicht, organiseren we een plakmarathon om de wagen met papier te bedekken. Met zijn vijfentwintigen een weekend lang doorpakken. Makkelijk werk, maar het moet wel strak, met smalle reepjes voor het beste resultaat. De eerste kratten bier komen 's morgens vroeg al tevoorschijn. 's Avonds bellen we de kebabzaak of de frietwagen, dus blijft iedereen hangen. We ouwehoeren en zeveren, zoals we dat noemen. Niet voor niets is het bouwen vaak nog leuker dan de optocht zelf. Als laatste schilderen we de wagen. Sommige verenigingen houden het bij een roller en kwast, wij werken de randjes af met een penseel.

'Ondertussen bereiden we een act voor waarin we met een dansje van een minuut of twee ons thema uitbeelden. Vorig jaar reed voor onze praalwagen nog een extra wagentje met een rechtbank en een keuken op een ronddraaiend platform, inclusief rechters en koks. Politieagenten sleepten een groep boeven voor de rechtbank. Tijdens het vonnis startte het nummer Liever te Dik In De Kist (Dan Weer Een Feestje Gemist), draaide het platform en belandden de boeven bij de keuken, voor het eetgerecht.

'Uiteindelijk mag de wagen de schuur uit en trekken we de eerste optocht. Hier hebben we met zijn allen een half jaar naar uitgekeken. Je voelt trots. Met een groep heb je iets neergezet en dat mag je nu laten zien. En dat als dorpelingen uit een plaatsje van nog geen 2.000 inwoners. Je krijgt toch de kans je dorp op de kaart te zetten in een stad als Eindhoven. De optocht eindigt met alaaf, de carnavalsgroet, en het feest begint. Er kan weer gedronken worden op de dag die we hebben beleefd.'

Roy Raijmakers

Roy Raijmakers (1991; op de foto met lasmasker) is voorzitter van carnavalsvereniging Op z'n Heundjes uit Neerkant, die de afgelopen twee jaar een eerste prijs won tijdens de Lampegatse Optocht, de carnavalsoptocht van Eindhoven. Hij werkt als landmeter en 3D-tekenaar bij een bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw.

Roy Raijmakers Foto Jeroem Schlomoff