Rouw om Churchills dood krijgt potsierlijke trekken

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Churchills begrafenis Beeld anp
Churchills begrafenisBeeld anp

Vandaag: Londen, 30 januari 1965.

Ik luister naar het verslag van Churchills begrafenis en vraag me af waarom mensen er zo door geraakt zijn. De santenkraam van eerbetoon, vervoering en verdriet is zo topzwaar geworden, dat het wel in iets haast potsierlijks moest eindigen.

Niettemin, mensen stonden vier uur lang in de bittere kou om de lijkbaar te zien. Natuurlijk heeft het universele drama van de dood daar iets mee te maken. Maar ik denk dat miljoenen echt geloven in wat er is gezegd: dat hij 'de grootste Engelsman' was - Shakespeare inbegrepen!

Heel London lijkt ondergedompeld in een dikke zwarte soep van emoties, ofschoon de enkeling die ik spreek (zoals mijn schoonmaakster mevrouw Ringe) 'er zijn buik van vol heeft'. Ik vind het zelf moeilijk mijn transistorradio uit te zetten, die rouwmuziek uitspuugt, afgewisseld met het domme geblaf van erewachten en de gekwelde stem van een verslaggeefster, die 'dapper volhoudt' ondanks haar keelontsteking (zo klinkt ze tenminste).

Straaljagers boven Londen. Beeld anp
Straaljagers boven Londen.Beeld anp

De aartsbisschop, met aangeschoten stem, spreekt het 'Geprezen zij de Heer' - dank dat Hij onze broeder uit de ellende van deze zondige wereld heeft verlost, en hij bidt dat wij snel op dezelfde manier mogen worden bevrijd!

Het koor barst uit in een lied waarvan de melodie door soldaten in de loopgraven werd gezongen: John Brown's Body Lies a-Mouldering in the Grave.

Frances Partridge (1900-2004), Engelse schrijver.
Ingekort fragment uit Other People - Diaries 1963-1966. Flamingo, 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden