Rouw komt politiek soms handig uit

De Tweede Kamer viert de geboorte van Jezus jaarlijks met een vakantie van vier weken. De herdenking van zijn dood en opstanding is goed voor een week reces....

Nu de koningin is overleden die 32 jaar lang over Nederland regeerde, maken fracties van SP, GroenLinks, PvdA, LPF, D66 en zelfs vice-premier Gerrit Zalm zich druk over de rouwperiode die Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft afgekondigd. Anderhalve week geen openbare vergaderingen. Voor de goede orde: dat zijn zes werkdagen, drie per week, want op maandag en vrijdag vergadert de Kamer nooit.

Niemand hoeft verbaasd te zijn dat ook premier Balkenende een rouwperiode afkondigde voor de leden van zijn kabinet. Er wordt wel gewerkt op de ministeries, maar de bewindslieden moeten feestelijkheden schuwen en geen aanleiding geven tot discussies. Er is de premier veel aan gelegen dit voornemen tot een goed einde te brengen.

Hij heeft de schrik nog in de benen van anderhalf jaar geleden, toen prins Claus overleed. Politici van CDA, LPF en VVD beraamden zelfs onderweg in de bus naar de bijzetting in Delft nog hinderlagen voor elkaar. Ook in de kerk kon een aantal bewindslieden de neiging tot samenzwering maar moeilijk onderdrukken. 's Avonds ging het er in de Treveszaal heftig aan toe tijdens een ingelaste ministerraad en alleen door een procedurele pauze in te lassen, voorkwam Balkenende dat zijn kabinet die dag viel.

Beatrix nam het de premier zeer kwalijk dat hij het zo ver had laten komen en dat ze zich nog tijdens de offici rouw om haar echtgenoot met dergelijke staatszaken moest bezighouden. Balkenende is van zichzelf al een monarchist, maar de gebeurtenissen van die week geven een nog betere verklaring voor alle pogingen die hij sindsdien onderneemt om het koningshuis positief onder de aandacht te brengen en in bescherming te nemen.

Uit dien hoofde zal hij dan ook vanochtend in de Treveszaal een duchtig woordje moeten spreken met vice-premier Zalm. Die kon zich midden deze week niet meer inhouden en meldde op zijn weblog dat hij het opschorten van de werkzaamheden in de Tweede Kamer ook overdreven vindt. Stukjes in de krant, olie op het vuur, op de dag dat Juliana door haar vier dochters naar Den Haag werd begeleid.

Collega Hoogervorst van Volksgezondheid leek deze week van de nood een deugd te maken. Hij moest een rapport presenteren over de invoering van de no-claim in de nieuwe volksverzekering. Geen gemakkelijk onderwerp, dat onder kritiek van de Kamer en tal van maatschappelijke instanties ligt. Het rapport werd wel geopenbaard, maar Hoogervorst liet weten in verband met de afgekondigde rouw geen persconferentie te geven. Dat doet een beetje denken aan een fameus geval dat speelde rond de aanslagen van 11/9 in New York. De Britse regeringsvoorlichter Jo Moore liet toen een uur na de aanslag een e-mail uitgaan aan collega's dat 'nu het moment is om slecht nieuws naar buiten te brengen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden