Rouvoet zwicht voor Kamer met kinddossier

‘Als Rouvoet draait, is dat heel verstandig’, vindt CDA-Kamerlid Mirjam Sterk. En ja hoor, de minister voor Jeugd en Gezin komt tóch aan de wens van een Kamermeerderheid tegemoet....

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

Niet door het dossier zomaar voor deze hulpverleners open te stellen – zoals de Kamer wilde. Onmogelijk, zegt Rouvoet: ‘Het is een medisch dossier. Openstellen zou een schending zijn van het medisch beroepsgeheim. Je kunt een leerplichtambtenaar niet in de bakken van het consultatiebureau laten snuffelen.’

Maar de wens van coalitiepartners CDA en PvdA kon hij moeilijk naast zich neerleggen. Dus kondigt de minister aan dat hij zal onderzoeken of hulpverleners, onderwijzers en politieagenten informatie kunnen uitwisselen in zogeheten standaardberichten. Berichten zonder persoonlijke details, maar waardoor een leerplichtambtenaar wel te weten kan komen of een spijbelend kind onder behandeling staat bij de jeugdgezondheidszorg. Zo kan het beroepsgeheim worden omzeild. Hoe het precies moet, wil Rouvoet nog niet kwijt. Wel dat het niet eenvoudig zal worden.

Het kinddossier zou een belangrijke pijler onder zijn jeugdbeleid worden, maar de tegenvallers stapelen zich op. Het is nu de vraag of de Kamer tevreden zal zijn met de standaardberichten, de oplossing van Rouvoet. Bovendien houdt de minister een slag om de arm: er komt eerst een haalbaarheidsonderzoek, dat in 2008 gereed moet zijn.

Ieder in Nederland geboren kind krijgt een elektronisch kinddossier, met daarin informatie over gezondheid en gezinssituatie. Zoals groei, gewicht en opvallende blauwe plekken. Maar ook de verplichte risicoanalyse, die van ieder Nederlands kind onder de 4 jaar zal worden gemaakt, zal in het kinddossier worden opgeslagen. Zijn de ouders gescheiden of langdurig werkloos? Dan loopt het kind verhoogd risico en staat ook dat in het dossier.

Zo verdwijnt geen kind meer uit beeld, is het idee. De Kamer wil dat het kinddossier een einde maakt aan de gebrekkige uitwisseling van informatie door hulpverleners, zoals bij het Rotterdamse Maasmeisje het geval was. Zij was lang zoek, voordat ze in stukken in de Maas werd gevonden.

Maar het digitaal kinddossier loopt keer op keer vertraging op. Al in 2004 kondigde toenmalig staatssecretaris Ross de invoering aan. Nu, drie jaar later, is het er nog steeds niet van gekomen. Rouvoet beloofde het dossier op 1 januari in te voeren, maar dat zal niet lukken. De aanbestedingsprocedure verliep rampzalig en moet over, zo bepaalde de rechter in september.

Om verder uitstel te voorkomen, ziet Rouvoet af van een centraal kinddossier, en laat het aan de instanties in de jeugdgezondheidszorg over om zélf digitale dossiers op te zetten. Die gegevens moeten aan elkaar worden gekoppeld, zodat gegevens na een verhuizing niet kwijtraken. Voordat dat zover is, is het midden 2009, is zijn voorzichtige verwachting.

In oktober, na een Kamerdebat, wilde Rouvoet nog van geen wijken weten: het dossier zou alléén voor jeugdartsen en verpleegsters toegankelijk zijn. Maar er was veel kritiek op zijn oorspronkelijke plannen. ‘Met zo’n smal dossier voorkom je geen Maasmeisjes,’ zegt Sterk. Ook de wethouders van de vier grote steden pleitten voor een breed dossier. Zij lijken nu een beetje hun zin te krijgen.

In Den Haag heeft alleen D66 nog principiële bezwaren. Met name de verplichte risicoanalyse van ieder kind is gevaarlijk, vindt Kamerlid Fatma Koser Kaya. ‘Een medisch kinddossier, daar zijn wij vóór. Maar bij zo’n risicoanalyse worden vragen gesteld over hobby’s, tweetaligheid, en of je kunt zwemmen.’ Bovendien, waarschuwt ze, zal het kinddossier veel kosten, en een enorme bureaucratie opleveren. ‘Dat geld kun je ook besteden aan kinderen die echt in de problemen zitten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden