Rouvoet: PvdA en CDA met eigen partijkoers bezig

Partijleider André Rouvoet van de ChristenUnie vindt dat de PvdA en het CDA in de afgelopen jaren onvoldoende hebben vastgehouden aan de visie van het kabinet. Daardoor was er te weinig eensgezindheid om echt een vuist te kunnen maken.

ANP

Het motto van het kabinet ('Samen leven, samen werken’) werd volgens Rouvoet ‘teveel overstemd door politiek strategisch gedrag en gerichtheid op partijbelangen in plaats van op het dragen van een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het verhaal werd onvoldoende gedragen’, zei hij zaterdagavond op een campagneavond van zijn partij in Utrecht. Het CDA moest eerst wennen dat het beleid van vorige kabinetten voorbij was en begon de laatste tijd alweer over de rechterschouder te kijken, aldus Rouvoet. De PvdA stond volgens hem ‘al snel op zo'n groot verlies dat ze zich daar meer zorgen over leek te maken dan over het doen slagen van het kabinetsbeleid’.

Niet meebewegen

De ChristenUnie daarentegen droeg de kabinetsvisie het meest, zorgde op diverse terreinen voor vernieuwing en hield daaraan vast, stelde Rouvoet. ‘Wij zijn niet gaan meebewegen met veranderende politieke stemmingen. Je kunt geen politiek bedrijven met een schuin oog op de peilingen, dat leidt tot wispelturigheid. Je hebt koersvastheid nodig’, zei de demissionair vicepremier. Volgens Rouvoet staat de ChristenUnie voor een stabiel christelijk-sociaal beleid. ‘Christelijk-sociaal is niet CDA en PvdA even door de blender halen. Dat is wel gebleken de afgelopen drie jaar.’

Bos, Balkenende en Rouvoet tijdens het eerst Irak-debat in de Tweede Kamer (ANP) Beeld
Bos, Balkenende en Rouvoet tijdens het eerst Irak-debat in de Tweede Kamer (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden