Rouvoet nooit betrokken bij crisisaanpak

Voormalig vicepremier André Rouvoet werd nimmer vooraf geïnformeerd over de kredietcrisismaatregelen die zijn collega-vicepremier Wouter Bos eind 2008, begin 2009 nam. Rouvoet werd af en toe bijgepraat in een zogenoemde regiegroep en dat was voor de oud-ChristenUnie-leider voldoende. 'Bos hoorde daar niets nieuws, wij wel.'

VAN ONZE VERSLAGGEVERROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Dat zei Rouvoet gisteren tegen de parlementaire enquêtecommissie-De Wit. De commissie onderzoekt het politieke handelen rondom een zestal maatregelen die het kabinet nam om de effecten van de kredietcrisis te beteugelen.

Het verhoor van Rouvoet bevestigt dat het kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende destijds weliswaar verantwoordelijk was voor de maatregelen, maar dat Bos solistisch optrad. 'Ik doe alleen zaken met Balkenende', zei Bos daar zelf maandag over. Het kabinet werd standaard achteraf geïnformeerd.

Bos liet eerder blijken weinig fiducie te hebben in gremia zoals de Regiegroep Financiële Markten. Deze is op 7 oktober opgericht om de kredietcrisis in den brede het hoofd te bieden. 'Je kwam de vergadering uit en er was al weer iets nieuws gebeurd', zei Bos.

In de regiegroep zaten de premier en de twee vicepremiers, Bos en Rouvoet, net als de toenmalige president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. Ook EZ-minister Maria van der Hoeven en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans maakten deel uit van de groep.

De ambitie van de topzware groep was een à twee keer per week samen te komen. 'Dat lukte bij lange na niet', zei commissielid Rik Grashoff eerder, 'wij tellen vijf bijeenkomsten.'

De regiegroep mocht geen besluiten nemen. En tot verbazing van de commissie mochten beursgenoteerde bedrijven zoals steunvragers ING, Aegon en SNS niet besproken worden. Daarvoor was de vrees dat koersgevoelige informatie uit de groep zou lekken te groot. De leden mochten ook geen aantekeningen maken.

'Regiegroep is misschien een beetje een misleidende term', zei Rouvoet. De regie lag immers bij de minister van Financiën en de president van DNB. Vooral zij voerden het woord.

Rouvoet heeft de regiegroep ervaren als een manier van Bos om impliciet een mandaat te vragen voor de crisismaatregelen die hij nam. Het ging daarbij om de kapitaalinjecties voor banken en de garantieregeling voor interbancaire leningen. Maar de terugkerende problemen van ING met een portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken kon de regiegroep niet bespreken.

Deze problemen brachten Bos er niettemin zelfs toe een wet te maken waarmee hij ING zo nodig van de ene dag op de andere kon nationaliseren. De kant-en-klare wet is wel met Rouvoet besproken, zei hij. 'Uiteraard, een wet kan pas naar de Raad van State worden gestuurd als deze is besproken in de ministerraad.'

Bos kon zich maandag niet herinneren Rouvoet ook maar één keer over zijn maatregelen te hebben ingelicht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden