Rouvoet lag onder vuur in eigen kring

Partijleider André Rouvoet van de ChristenUnie ligt onder vuur in eigen kring. De partij kampt met een imagoprobleem, is de aanzwellende klacht van de achterban. Het team van Rouvoet in de Tweede Kamer zou te links en te bestuurlijk zijn. De partij, vinden steeds meer leden, moet terug naar de christelijke wortels.

Kim van Keken
André Rouvoet in de Tweede Kamer. © anp Beeld
André Rouvoet in de Tweede Kamer. © anp

Dinsdag haalde oud-directeur Henk van Rhee van de ChristenUnie uit naar de partijtop via een ingezonden stuk in het Nederlands Dagblad. Hij pleit voor 'een voorjaarsbeurt' en 'wellicht een nieuwe' leider die stuurt op een 'herkenbaar orthodox-christelijk profiel'. De ChristenUnie moet zich meer afzetten tegen 'het anti-christelijke D66'.

Van Rhee is niet de enige met kritiek. Het rommelt al maanden in de partij. Maar na het verlies bij de Statenverkiezingen staan alle sluizen open bij het Nederlands Dagblad, het huisblad van de ChristenUnie. Volgens de achterban heeft 'de malaise' toegeslagen, nadat de partij zitting had genomen in het vorige kabinet.

Oppositie

Terug in de oppositie, is de kritiek, vindt de ChristenUnie de draai ook niet. Stelt de partij zich niet te negatief op tegen de coalitie van VVD en CDA, met gedoogpartner PVV? Leon de Wit, raadslid voor de ChristenUnie in Woerden schrijft op zijn web-log: 'Zien wij liever PaarsPlus op het pluche? Nou, dan lig ik dus nachten wakker.' Dat de partijtop overwoog met D66 in een kabinet te gaan, is volgens hem bij een groot deel van de achterban 'in het verkeerde keelgat geschoten'.

Partijleider Rouvoet zegt 'zich de kritiek aan te trekken', maar wil verder niet reageren. Dat doet hij in mei, wanneer de partij congresseert. Daar komt het evaluatierapport over de teleurstellende Kamerverkiezingen van juni vorig jaar aan bod. Ook dat rapport rept over een onherkenbaar christelijk profiel. In het kabinet lukte het de ChristenUnie niet dat christelijke geluid naar voren te brengen.

Samen met SGP

In de achterban wordt de roep luider om samen op te trekken met de SGP. De laatste jaren zijn de twee verder uit elkaar gegroeid. Nu wacht opnieuw een lakmoesproef. Trekken de ChristenUnie en de SGP straks gezamenlijk op in de Eerste Kamer? De SGP kan, middels restzetels de ChristenUnie aan drie zetels helpen. Rouvoet gaat uit van steun van de mannenbroeders 'om het maximale eruit te halen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden