Rouvoet laakt éénkindpolitiek

De Nederlandse jeugd is gelukkig, en daarom mag André Rouvoet in China uitleggen hoe de regering dat voor elkaar krijgt.

Rouvoet verwees naar studies waaruit blijkt dat de Nederlandse jeugd vrij zorgeloos opgroeit en zich tot de gelukkigste ter wereld rekent.

Opvoeding

Hij beklemtoonde dat hem er veel aan gelegen is gezinnen en kinderen die in de problemen dreigen te komen, in de eerste plaats in het gezin zelf of in de directe omgeving te helpen. De ouders houden de regie en de vrijheid over de opvoeding. ‘Vanuit het gezichtspunt van mensenrechten is het ook volledig aan de ouders om te beslissen wanneer ze een kind willen krijgen, en of er meer volgen.’ Deze boodschap staat haaks op de éénkindpolitiek die nog steeds voor grote delen van de Chinese bevolking geldt.

Tienerzwangerschappen

Rouvoet wees er in Peking ook op dat Nederland in het Westen het laagste aantal tienerzwangerschappen heeft. Als een jong meisje toch zwanger wordt, helpt de overheid haar bijvoorbeeld met huisvesting. ‘De Nederlandse overheid meent dat elk leven, ook in de vroegste fase, beschermd moet worden en niet lichtvaardig beëindigd.’

Deze boodschap is vooral voor binnenlandse consumptie. Want coalitiepartner PvdA legt het beslisrecht over abortus bij de vrouw.

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.