Rouvoet dreigt steden

Wachtlijsten jeugdzorg moeten eind dit jaar weg, anders grijpt de minister in...

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

DEN HAAG Het lukt Amsterdam en Rotterdam niet om dit jaar de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. Als de steden niet snel maatregelen nemen, dreigt minister Rouvoet (CU) van Jeugd en Gezin hen te dwingen tot ingrijpen.

Eind 2008 maakte Rouvoet met de provincies en de vier grote steden afspraken over het wegwerken van de wachtlijsten. Daarbij werd ingecalculeerd dat de ‘zorgvraag’ 8 procent zou stijgen. Voor deze afspraken stelde Rouvoet 115 miljoen euro beschikbaar.

Hoewel de toeloop op jeugdzorg nog groter is dan verwacht, denkt het gros van de provincies de wachtlijsten eind dit jaar te hebben weggewerkt. Alleen Amsterdam en Rotterdam denken de afspraken niet na te kunnen komen.

Rouvoet neemt geen genoegen met hun verwijzing naar de sterk toegenomen vraag naar jeugdzorg. Hij roept de provincies en steden op elkaar te helpen om de wachtlijsten weg te werken. Nu is het moeilijk een kind uit de ene regio te plaatsen in een instelling in een andere regio.

De Amsterdamse PvdA-wethouder Asscher (Jeugd) wil liever ‘samen zoeken naar een oplossing van het probleem dan dat we ons verliezen in een cijfertjesdiscussie en spierballentaal’. Zijn Rotterdamse collega Peter Lamers (CDA) sluit zich daarbij aan. ‘De inzet is dat we kinderen willen helpen. Het gaat ons niet om de cijfertjes.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden