Rouvoet: 'Als we de solidariteit verliezen, verliezen we het stelsel'

Voorzitter André Rouvoet van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland waarschuwt zijn leden niet langer de randen van de Zorgverzekeringswet op te zoeken. Door vooral jonge en gezonde klanten te werven, ondermijnen de verzekeraars de solidariteit in de gezondheidszorg.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Dit zegt Rouvoet vandaag in reactie op de bevindingen van de Volkskrant dat verzekeraars welbewust pogen gezonde en daarmee goedkope klanten aan zich te binden. 'Solidariteit is een van de belangrijkste ankers van ons zorgstelsel', aldus Rouvoet. 'Verzekeraars moeten zich verre houden van iedere vorm van risicoselectie, ook van de vormen die niet verboden zijn.'

Trucs

Het selecteren op risico's is verboden voor zorgpolissen, maar verzekeraars hebben talloze trucs gevonden om het verbod te omzeilen zonder de wet te overtreden. Zo kunnen ouderen sommige goedkope polissen alleen schriftelijk afsluiten terwijl jongeren dezelfde polis met een paar muisklikken kunnen aanschaffen.

Jongeren en hoger opgeleiden - twee relatief gezonde doelgroepen - kunnen exact dezelfde polissen vaak goedkoper krijgen dan ouderen en laag opgeleiden. Gezonde polishouders die bereid zijn hun eigen risico te verhogen worden verwend met hoge kortingen op hun premie. En via de aanvullende pakketten worden goedkope basisverzekeringen onaantrekkelijk gemaakt voor kostbare polishouders als chronisch zieken of vrouwen met een kinderwens.

Machteloos

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bestempelde deze praktijken eerder al als 'onwenselijk', maar staat machteloos. De zorgverzekeringswet uit 2006 voorziet in een acceptatieplicht voor de basisverzekering, verzekeraars kunnen ouderen en zieken dus niet weigeren. De wetgever dacht de solidariteit zo afdoende te hebben gewaarborgd. Maar naar nu blijkt tasten de verzekeraars de randen van de wet af in de hoop een gezondere, en dus goedkopere, populatie aan zich te binden.

Rouvoet deelt de kritiek van de NZa. Als Kamerlid van de ChristenUnie was hij in 2006 betrokken bij het tot stand komen van de Zorgverzekeringswet. 'Ik heb destijds gezegd dat het bewaren van de solidariteit van het grootste belang is voor het stelsel en dat vind ik nog steeds nu ik voorzitter ben van de branchevereniging van zorgverzekeraars', aldus Rouvoet. 'Als we de solidariteit verliezen, verliezen we het stelsel.'

Als spreekbuis van de verzekeraars kan Rouvoet slechts een moreel appèl op zijn leden doen om hun gedrag te verbeteren.

Kartelwetgeving staat brancheafspraken over verkapte vormen van risicoselectie in de weg. De NZa onderzoekt welke maatregelen de overheid kan nemen. De zorgwaakhond presenteert in het voorjaar van 2015 een nieuw rapport over de kwestie. Minister Schippers van Volksgezondheid wacht het rapport af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden