ROUTEPLANNER

Vrijdag..

Koen Schouten

Grijp nu de oren nog fris zijn de kans om vrijdag met iets ongewoons te beginnen. In de Rembrandtzaal maken Steffen Schorn en Claudio Puntin alle geluiden die je maar uit saxofoons en klarinetten kunt halen. Zelfs als het voor u muzikaal wat veel van het goede is, toch leuk om een keer mee te maken.

Daarna voor iets normalers naar de intelligente Braziliaanse soul en disco van de begaafde zanger Ed Motta. Hij heeft ook ervaring in hardrock en jazz. Wie bij het horen van een monter 'tatata tataa' meteen tranen in de ogen krijgt van nostalgie naar de televisieserie Floris, kan zijn hart ophalen bij het 24-koppige Johan Plomp Orchestra dat op het Dakterras een ode speelt aan de filmmuziek van Rogier van Otterloo. Daarna de tweede set meepakken van het vervoerende duo van trompettist Kenny Wheeler en pianist Fred Hersh in de Rembrandtzaal. De Statenhal is groot genoeg, dus we gaan met zijn allen naar Sergent Garcia.

Niet doen: Het schromelijk overschatte plaatje draaien van DJ Maestro. Koop liever een willekeurige Blue Note cd in de kelder van het Congrescentrum en draai die thuis op de juiste snelheid.

Zaterdag

Kies tussen saxofoongiganten James Carter in de Jan Steen Zaal en Chris Potter op het Dakterras voor degene die u nog niet gehoord hebt. Niet tussen beiden heen en weer gaan rennen want de ene zaal ligt in de kelder, de andere op het dak. Alletwee al gehoord? Ga dan in de Van Gogh Zaal naar pianist Ahmad Jamal, die op 74-jarige leeftijd een topperiode doormaakt en een fantastisch trio heeft met drummer Idris Muhammad.

De intiem kale, soulvolle vocale jazz van het Duitse Tok Tok Tok staat natuurlijk volkomen verkeerd geplaatst in de Entreezaal. Ga er toch naartoe en vorm een geluidswal om dit sympathieke bandje. Daarna vette vis halen op het buitenplein of nog even binnenvallen in de Mondriaanzaal bij de politiek geëngageerde post-freejazz van de Britse saxofonist Denys Baptiste. Als het niks is, alsnog vette vis halen. Sluit af met de jazzy r & b van de vuilgebekte Amy Winehouse.Niet doen: Al Jarreau. Die heeft gewoon te vaak op North Sea Jazz gespeeld.

Zondag

Alicia Keys is een plusconcert én in de Statenhal. Dus als u daar geen kaartje voor heeft: gewoon gaan luisteren hoe Michael Brecker in zijn eentje zijn saxofoonspierballen laat rollen in de Van Gogh Zaal. Dan naar de Jan Steen Zaal voor Liberation Music Orchestra van Charlie Haden, een van de belangrijkste groepen uit de jaren zeventig/tachtig. Dani Siciliano is dit jaar één van de weinige vertegenwoordigers van de actuele electronische jazzdance. In de Paulus Potter Zaal. Laat u daarna meeslepen door de diepe Afrikaanse jazz van trompettist Hugh Masekela & The Jamaica All Stars op het Dakterras. Tot slot dansen in de Entreezaal op ouderwets gezellige swing van zangeres Mieke Giga & The New Swing Show.

Niet doen: al die vervelende Amerikaanse high school-bigbands in de Escherzaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden