Route langs de hoogtepunten van de Dutch Design Week

Negen dagen lang, van 17 tot 25 oktober, is het in Eindhoven te doen tijdens de Dutch Design Week. Op honderd locaties laten 2.400 ontwerpers hun plannen, ideeën, producten en oplossingen zien. Te veel? Dit zijn de hoogtepunten.

Jeroen Junte
null Beeld Angeline Swinkels
Beeld Angeline Swinkels

Iedereen Aan Tafel

Het jeugdprogramma Het Klokhuis vroeg zijn kijkers om een ontwerp te maken voor de eettafel in de categorieën; bestek, tafel, stoel, bord en lamp. Meer dan 1.100 inzendingen kreeg de jury van de ontwerpwedstrijd 'Iedereen aan tafel'. De winnende voorstellen zijn met professionele ontwerpers uitgewerkt tot echte prototypes en zijn te zien in het Stadhuis. Leuk voor jong en oud.

Stadhuis, Stadhuisplein 1

Studio Asterweg. Beeld Ben van Duin
Studio Asterweg.Beeld Ben van Duin

In No Particular Order

De Dutch Design Week onderscheidt zich van internationale evenementen als de London Design Week of de Salone del Mobile in Milaan door een focus op jonge ontwerpers. Niet te missen is daarom deze expositie van de 37 grootste talenten in mode, grafische vormgeving, architectuur en product- en webdesign. Zij ontvingen een werkbeurs waarmee ze zich een half jaar bogen over één project. De resultaten zijn te zien op deze expositie op Strijp-S.

Veemgebouw, Torenallee 80

Ontwerp Sander Wassink. Beeld Ronald Smits
Ontwerp Sander Wassink.Beeld Ronald Smits

Mind the Step

Geavanceerde technologie (denk aan robots, drones en 3D-printers) gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de oplossing van maatschappelijke vraagstukken als de zorg, migratie en milieuverontreiniging. Op 'Mind the Step' in het Klokgebouw zijn de beste afstudeerwerken van diverse Technische Universiteiten te zien. De presentatie biedt een unieke kijk op hoe de samenleving van morgen vorm wordt gegeven.

Philitelaan, Klokgebouw 50

Graduation Show

De expositie van het eindexamenwerk van studenten van de Design Academy is al jaren de grote publiekstrekker van de Dutch Design Week. Deze Graduation Show met oogstrelende pronkstukken en kritische concepten is zowel een barometer voor de wereld van vandaag als een gids voor de toekomst. De tentoonstelling is zoals altijd te zien in de leslokalen van de designacademie in de Witte Dame.

De Witte Dame, Emmasingel 14, 4de verdieping.

Dutch Design Awards

De beste ontwerpen van het afgelopen jaar staan overzichtelijk bij elkaar op de expositie van de Dutch Design Awards op Strijp-S. Met zowel jong talent als kunstzinnige experimenten en natuurlijk de handigste meubels en de duurzaamste apparaten is dit de meest veelzijdige presentatie.

Veemgebouw, Torenallee 80.

null Beeld Sjoerd Eickmans
Beeld Sjoerd Eickmans

Van Abbe Museum

Het heeft jaren geduurd maar nu is het Van Abbemuseum ook een vaste locatie tijdens de DDW. Dit jaar zijn er twee presentaties. Op de expositie 'Thing Nothing' wordt met de Design Academy verkend hoe productontwerp door de oprukkende digitalisering wordt beïnvloed. Op de expositie 'Levende Kleuren' van het ontwerpduo Buro Belén zijn innovatieve toepassingen te zien van natuurlijke kleurpigmenten in verf en textiel.

Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10.

Ontwerp Imme van der Haak. Beeld
Ontwerp Imme van der Haak.Beeld

De Kazerne

De Kazerne is - inderdaad - een oude legerkazerne in de binnenstad die is verbouwd tot een designpaleis. Naast een fraaie designshop, de expositie 'Open Ended' van Li Edelkoort en de locatie van de Volkskrant-lezersdag, is dit de plek om even uit te puffen met een high tea of een dikke lunch.

Kazerne, Paradijslaan 2-8

undefined

null Beeld Ruud Balk
Beeld Ruud Balk

Playing Life

Op deze tentoonstelling zijn ontwerpen te zien die zijn geïnspireerd op of gemaakt van levende materialen. Dat kan een een lamp zijn met lichtgevende bacteriën, schelpachtige papiersculpturen of een kookboek met kweekvlees, een project van ontwerper en 'ambassadeur' van de Dutch Design Week Koert van Mensvoort.

Veemgebouw, Torenallee 80, 8ste verdieping. transnatural.org

Het programma van de Dutch Design Week is te vinden op: ddw.nl/programma

Ontwerp bistro in vitro. Beeld
Ontwerp bistro in vitro.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden