Rouiba stortte als een kaartenhuis in

Algerije heeft nog lang niet alle doden geborgen na de zware aardbeving van woensdagavond. Honderden mensen worden vermist. Het dodental is de duizend al ruim overstegen....

'Ik heb niet eerder zo'n ramp gezien. Alles is ingestort', zei Yazid Khelfaoui. Hij woont in Rouiba, een van de zwaarst door de aardbeving getroffen plaatsen, en verloor zijn moeder. In deze relatief welvarende plaats zakten gebouwen als kaartenhuizen in.

Het was etenstijd voor de Algerijnen, toen woensdagavond om kwart voor acht plaatselijke tijd de aarde in het noorden van Algerije begon te schudden. De schokken waren tot in Spanje voelbaar. In de hoofdstad Algiers renden mensen in paniek de straat op. In delen van de stad viel de elektriciteit uit. 'Het was een grote schok', zei Mohcine Douali, woonachtig in het centrum van Algiers. 'Ik rende met mijn vrouw en twee kinderen de straat op. Niemand heeft woensdagnacht kunnen slapen vanwege de naschokken.' Tweehonderd naschokken werden in de uren na de eerste aardschok geteld.

In de kustplaats Boumerdes sprongen inwoners uit het raam. Gewonden konden niet worden behandeld in het ziekenhuis, omdat dat zwaar was beschadigd. Zij werden op straat verzorgd.

'Ik wil mijn broer zien. Ik wil weten of hij nog leeft of dat hij is omgekomen. Laat u mij alstublieft binnen', riep Ahmed (40) die van Rouiba naar Algiers was gekomen. Met hem verdrongen zich donderdag bij de ingang van het ziekenhuis tal van bezorgde familieleden. President Bouteflika deed een poging hen te troosten.

Algerije kreeg donderdag hulp van Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en het Internationale Rode Kruis bij het verlenen van eerste hulp aan gewonden en het zoeken naar overlevenden tussen de puinresten. Het gaat vooral om reddingswerkers met speurhonden en brandweerlieden. Ook is materiaal gestuurd om noodziekenhuizen in te richten. De ziekenhuizen kunnen de grote aantallen slachtoffers niet aan.

De hulp kan volgens een woordvoerster van het Rode Kruis nog wel belemmerd worden wegens het conflict tussen moslimfundamentalisten en de regering. Deze heeft al meer dan 60 duizend mensen het leven gekost.

De aardbeving is de zwaarste die Algerije de afgelopen 23 jaar heeft getroffen. In 1980 kwamen 2500 mensen om het leven bij een aardbeving ten westen van de hoofdstad. Het kustgebied van Algerije wordt gemiddeld eens in de twintig tot dertig jaar getroffen door een aardbeving. Zij zijn het gevolg van over elkaar schuivende aardlagen op de plaatgrens van Afrika en Europa.

De aardbeving van woensdagavond had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag in Thenia, zeventig kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers, in de dicht bevolkte kuststrook van Algerije. Het was een ondiepe aardschok en richtte daarom extra schade aan, aldus onderzoeker B. Dost van het KNMI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden