Rotterdamse wethouder weg om fraude bij voormalig poppodium

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) is per direct opgestapt vanwege fraude bij voormalig poppodium Waterfront. Hij zou zich donderdag eigenlijk hierover verantwoorden in een raadsdebat. Hij ziet daar echter geen heil meer in, omdat de coalitie haar meerderheid is kwijtgeraakt. 'Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer', aldus Schneider woensdagavond.

Leefbaar-wethouder Ronald Schneider van de gemeente Rotterdam.Beeld Gemeente Rotterdam

'Als wethouder heb ik altijd met inzet, overtuiging en trots gewerkt aan een mooiere stad', aldus Schneider, die de portefeuille Stedelijke Ontwikkeling en Integratie had. 'Ik wens uw raad, het college van B&W en de ambtenaren van Rotterdam alle succes toe met het doorbouwen aan deze mooie stad.'

Schneider is het directe slachtoffer geworden van het vertrek van Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal. Maandag kondigde Anfal onverwachts zijn overstap aan naar de islamitisch geïnspireerde partij Nida. Daardoor heeft het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA zijn nipte meerderheid van één zetel verloren.

8 miljoen afhandig gemaakt

Maar de positie van Schneider stond al langer ter discussie vanwege de fraude bij voormalig poppodium Waterfront. Een ondernemer en zijn vader wisten de gemeente Rotterdam ruim 8 miljoen afhandig te maken. Hij huurde het pand van de gemeente, maar betaalde niet omdat hij klaagde over de slechte staat van het gebouw aan de voet van de Willemsbrug.

Pikant genoeg mocht de huurder zelf een aannemer aan het werk zetten voor achterstallige werkzaamheden. En pikant genoeg was dat zijn vader. Die stuurde in de loop der jaren 166 facturen voor werkzaamheden: 8.691.138 euro. Die rekeningen, soms dubbel ingediend, heeft de gemeente stuk voor stuk betaald.

Vorig jaar zei Schneider 'verbijsterd' te zijn over duur en omvang van de fraude: ruim vijf jaar. Maar een raadsenquête heeft inmiddels geconcludeerd dat Schneider zelf ook blaam treft: hij had onvoldoende greep op het vastgoedbedrijf van de gemeente.

Voor Leefbaar Rotterdam is het vertrek van wethouder Schneider de tweede dreun in drie dagen tijd, na het opstappen van raadslid Anfal. De komende dagen moet duidelijk worden of, en zo ja hoe, de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA verder kan gaan. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn over negen maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden