Rotterdamse taxicentrale zet in op biobrandstof

Ruim de helft van het wagenpark van de Rotterdamse taxicentrale (RTC) schakelt de komende jaren over op biobrandstof.

Het aantal Rotterdamse verkooppunten van bio-ethanol gaat van van twee naar twaalf. Leverancier Tamoil heeft toegezegd dat zij vanaf komende week bio-ethanol gaat verkopen voor de prijs van Euro95. Nu is biobrandstof nog 30 eurocent duurder.

Belangstelling
Mede vanwege het geringe aantal verkooppunten is de publieke belangstelling voor rijden op biobrandstof nog beperkt. Zolang er weinig auto's op bio-ethanol rondrijden, zijn pomphouders op hun beurt afwachtend met het doen van investeringen.

Door de koplopers met subsidies te belonen, hoopt Rotterdam deze vicieuze cirkel te doorbreken. Ook 1200 voertuigen van de gemeente zelf, waaronder vuilniswagens en de dienstauto's van het college van B en W, zullen eind 2010 rijden op biobrandstof.

De RTC heeft intussen de eerste vijf biotaxi's besteld. De meerprijskosten worden verzacht door een bijdrage van de gemeente. Dat geld komt uit een convenant dat de grootste vier steden sloten met de taxibranche.

Havenbedrijf
Het havenbedrijf haakt ook aan bij het initiatief en heeft inmiddels de bedrijfsregeling voor zijn 200 lease-auto's aangepast. Medewerkers mogen alleen nog een schone auto leasen. Wie kiest voor biobrandstof, betaalt een lagere eigen bijdrage. Ook Profile Tire Center Rotterdam (vijftig bedrijfswagens) doet mee.

Critici maken bezwaar tegen het gebruik van voedsel als brandstof voor auto's, zolang er voedseltekorten bestaan. Groeiend gebruik van biobrandstof zal volgens hen de voedselprijzen opdrijven.

Rotterdam kent die opvatting, maar heeft ‘na zorgvuldige afweging’ gekozen voor ‘vol inzetten op biobrandstof’. De regio wil dat haar CO2-uitstoot in 2025 gehalveerd is ten opzichte van 1990. Met de keuze voor biobrandstof kan een automobilist zijn uitstoot van CO2 met 70 procent verminderen, heeft TNO berekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden