nieuwsMelis A.

Rotterdamse Syriëganger Melis A. nog zeker drie maanden vast op terroristenafdeling

Melis A., de Rotterdamse Syriëganger die in juli vanuit Irak met haar baby terugkeerde naar Nederland, blijft nog zeker drie maanden vastzitten op de terroristenafdeling van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. A. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische daden. 

Een opvang van IS-vrouwen.Beeld Delil Souleiman

Woensdag vertelde de rechtbank in Rotterdam de 22-jarige A. dat niet alle vragen omtrent haar verblijf in het kalifaat van terreurorganisatie Islamitische Staat afdoende zijn beantwoord – hoe lang duurde haar verblijf in het kalifaat, en hoe staat ze precies tegenover het gebruik van wapens?

‘Dat zijn allemaal vragen waar nog onderzoek naar gedaan moet worden’, aldus de rechtbank. ‘Daarom: u gaat niet naar huis, u blijft vast.’

A. landde deze zomer met een baby van een paar maanden oud op Schiphol. Op dat moment had ze er een verblijf van minstens anderhalf jaar op zitten in Syrië en Irak. A. – hoofddoek om, sneakers aan de voeten – verklaarde in de rechtbank dat ze in februari 2017 naar Idlib in Syrië afreisde om zich aan te sluiten bij haar geliefde, een IS-strijder uit Den Haag die eerder bij verstek werd veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie en inmiddels vermoedelijk is omgekomen. Voor haar trip naar het IS-kalifaat zou A. vijf maanden doorgebracht hebben in een safehouse in Turkije, waar ze een woordje Russisch oppikte van Kazachse medebewoners.

Een Facebook-bericht uit september 2016 doet echter vermoeden dat A. veel eerder dan februari 2017 aankwam in het kalifaat. In het bericht vraagt A. haar vader om 9.000 euro aan een smokkelaar te betalen, zodat ze uit het kalifaat kan ontsnappen.

‘Dat bericht heb ik niet geschreven’, legde A. uit. ‘Anderen, waaronder mijn man, hadden ook mijn wachtwoord. Ik heb zelf pas in februari 2017 via Telegram een bericht naar een vriendin gestuurd en gezegd dat ik in het kalifaat ben aangekomen.’

Na de val van het kalifaat verbleven A. en haar kind zeven maanden in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Met hulp van haar vader wisten A. en haar kind naar het Nederlands consulaat in Erbil (Noord-Irak) te reizen. Daar werden A.’s reisdocumenten in orde gemaakt.

Het OM gelooft dat A. nog ‘sterk geradicaliseerd’ is. Dat wordt afgeleid uit een afscheidsbrief uit 2016 in Nederland waarin A. schrijft dat ze de weg van Allah wilde volgen en als martelaar wilde sterven in het kalifaat. Daarnaast zou A. tijdens verhoren wisselende verklaringen hebben afgelegd over haar bereidheid om te schieten in het kalifaat. ‘Puberale trekken’ noemde A.’s advocaat haar jihadistisch verleden. Inmiddels zou A. een andere weg zijn ingeslagen.

‘Ik ben niet radicaal’, vertelde A. terwijl een vriendin en een nicht – geen hoofddoek om – op de publieke tribune toekeken. ‘Ik heb altijd contact gehad met mijn ouders, met mijn nichten en vriendinnen. Ik ben wel orthodoxer dan zij, maar ik ben gewoon een liefdevol persoon.’

A.’s kind wordt opgevangen door A’s ouders. Het persoonlijk belang van A. om bij haar zoontje te zijn, is volgens de rechtbank niet voldoende om haar detentie te schorsen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden