Rotterdamse stichting koopt huizen voor Syrische gezinnen

De Rotterdamse filantropische stichting De Verre Bergen heeft honderd woningen gekocht om Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Van het huurgeld dat de gezinnen betalen, investeert de stichting in onder meer taalcursussen, werkbegeleiding en integratie.

De skyline van Rotterdam. Beeld anp
De skyline van Rotterdam.Beeld anp

Met het huisvestingsprogramma, dat de naam Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) draagt, wil de filantropische stichting de gemeente Rotterdam helpen, die in de eerste helft van dit jaar 906 zogeheten statushouders moet huisvesten.

'We proberen ons bezig te houden met de grote maatschappelijke problemen waarvoor Rotterdam staat, dus ook het vluchtelingenprobleem', zegt Roelof Prins, directeur van De Verre Bergen. De stichting, die zich sinds 2011 inzet voor 'een beter en sterker Rotterdam', is in handen van de havenfamilie Van der Vorm, een van de meest vermogende families van Nederland.

De Verre Bergen kiest voor Syrische gezinnen omdat het integratieprogramma daardoor op maat kan worden gesneden. Daarbij wordt samengewerkt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de gemeente, Vluchtelingenwerk Zuidwest Nederland, en bewoners- en wijkorganisaties.

Met het programma wordt het de Syriërs makkelijker gemaakt; ook wordt onderzoek gedaan naar het verloop van de integratie. Dit onderzoek wordt geleid door Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar migratie en integratie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 'We willen weten wat het op deze manier investeren in integratie de Rotterdamse maatschappij oplevert', aldus Prins. Het onderzoek zal meerdere jaren in beslag nemen.

100 duizend euro

De van particulieren aangekochte huizen met een waarde van rond de 100 duizend euro, die over het algemeen meer dan zes maanden te koop hadden gestaan, bevinden zich verspreid over de stad. In juni zullen de eerste gezinnen de woningen betrekken. Ze mogen zo lang blijven als ze zelf willen. Uiteindelijk hoopt de stichting het aantal te huisvesten statushouders uit te breiden naar 200 gezinnen.

Het gebeurt volgens het COA en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wel vaker dat particulieren de gemeente helpen het opgelegde aantal statushouders te huisvesten. Volgens Prins heeft het COA gemeld dat dit het grootste particuliere huisvestingsprogramma voor vluchtelingen in Nederland is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden