Rotterdamse scholenreus Zadkine aan rand afgrond

Zadkine, een roc met 18 duizend leerlingen, is in nood door de aankoop van meerdere panden. Het verlies loopt dit jaar op tot 19 miljoen euro.

STERRE LINDHOUT en IANTHE SAHADAT

ROTTERDAM - De Rotterdamse onderwijsgigant Zadkine (18 duizend leerlingen, bijna tweeduizend werknemers) vecht tegen de ondergang. Vanwege een miljoenentekort moet het roc 150 banen extra schrappen en 100 duizend vierkante meter aan gebouwen verkopen. Met het ministerie van Financiën lopen onderhandelingen over een financieel vangnet om de mbo-instelling te redden.

Naar verwachting sluit Zadkine het boekjaar 2012 af met een verlies van 19 miljoen euro. Vorig jaar was het verlies al 15 miljoen euro. De onderwijsinspectie plaatste het roc maan-dag in stilte onder de zwaarste vorm van financieel toezicht.

Na Amarantis is Zadkine de tweede grote onderwijsinstelling die dit jaar op de rand van de afgrond balanceert. Bij Amarantis waren de vele nieuwbouwprojecten de boosdoener, bij Zadkine is de hoeveelheid aangekocht vastgoed de voornaamste oorzaak van de problemen.

Op 1 augustus is Luc Verburgh aangetreden als bestuursvoorzitter, met de opdracht grootscheepse hervormingen door te voeren. Kort daarvoor zei de toezichthouder van Zadkine het vertrouwen op in het toenmalige bestuur, Henri van Vlodrop en Ans Wijtvliet.

Verburgh noemt het ruimhartige aankoopbeleid van zijn voorgangers 'een beetje dom'. Tussen 2004 en 2007 kocht Zadkine een aantal panden om de onderwijscapaciteit uit te breiden. Kort daarna sloeg de crisis toe en droogden de subsidiestromen van de gemeente en het Rijk op. Tegelijkertijd moesten Zadkine en andere roc's hun door de overheid gefinancierde inburgeringscursussen beëindigen, een verliespost van 24 miljoen euro. Het leidde in de afgelopen vier jaar in combinatie met een licht teruglopend studentenaantal tot een omzetdaling van 40 miljoen euro.

Overheidsingrijpen

Het reddingsplan van Verburgh is ingrijpend: hij voert een extra ontslagronde van 150 voltijdbanen door, bovenop de 350 ontslagen (275 voltijdbanen) die dit voorjaar al vielen. De grootste slag wil Zadkine slaan met het verkopen of verhuren van de helft van zijn panden. 'We willen van 200 duizend vierkante meter terug naar 100 duizend', zegt Verburgh.

Zadkine is daarnaast met de ministeries van Onderwijs en Financiën in onderhandeling over overheidshypotheken op de panden van Zadkine en herfinanciering van leningen. Dit moet volgens Verburgh 30- tot 40 miljoen euro opleveren. Met dat geld wil Zadkine onder meer eerder afgesloten leningen bij ABN Amro en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) afbetalen.

De onderhandelingen over die hypotheken zijn nog niet afgerond, meldt een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs (OCW). Ze bevestigt dat Zadkine, het ministerie van Financiën en de inspectie in overleg zijn. Bij Amarantis bood de overheid destijds geen financiële steun, bij Zadkine is de kans groot dat ze dat wel doet. Volgens OCW zijn de situaties onvergelijkbaar. 'Het is duidelijk dat Zadkine orde op zaken moet stellen. Dat besef is er ook bij het college van bestuur. Het college heeft de minister toegezegd het ingezette verbeterplan per direct te intensiveren.'

Hoewel Verburgh het onderwijsaanbod en de leerlingen zo veel mogelijk ontziet, zal er worden gesnoeid in opleidingen en leer-werktrajecten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden