Rotterdamse raad bezorgd om zeezieke koeien in drijvende boerderij

Kunnen koeien zeeziek worden? Het lijkt een irrelevante vraag, maar in Rotterdam maakt de gemeenteraad zich ernstige zorgen over het welzijn van runderen op deinende golven. De raad wil weten of melkkoeien zeebenen hebben voordat zij groen licht geeft voor de bouw van een drijvende boerderij in de Rotterdamse haven.

De aanleg van de waterboerderij, die in november zou beginnen, is woensdagavond opgeschort op aandringen van de Partij voor de Dieren, die zich zorgen maakt over het welzijn van de waterkoeien. Volgens het PvdD-burgerraadslid Ruud van der Velden, dat de kwestie op scherp stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering, is er nooit goed onderzoek gedaan naar zeeziekte bij koeien.

'Maar koeien hebben een evenwichtsorgaan en zouden dus net als mensen zeeziek kunnen worden.' Bovendien schijnen koeien te kunnen overgeven, aldus de bezorgde Van der Velden. 'En koeien hebben vier magen, dus die kotsen van de ene in de andere maag.'

Nagenoeg de gehele raad schaarde zich woensdag achter de bezwaren van Van der Velden. D66-wethouder Pex Langenberg gaf daarom opdracht voor een onderzoek naar zeeziekte bij koeien. Dat onderzoek, waarvoor een onafhankelijke deskundige wordt gezocht, moet voor 16 november worden afgerond. De bouw van de drijvende boerderij in de Merwedehaven, die veertig melkkoeien moet huisvesten en bedoeld is als experimenteel antwoord op de steeds beperktere ruimte in Nederland, wordt daardoor met minstens anderhalve maand uitgesteld.

Voor initiatiefnemer Courage, een samenwerkingsverband van boerenvakbond LTO Nederland en zuivelorganisatie NZO, komen de zorgen over zeezieke koeien als donderslag bij heldere hemel. Directeur Carel de Vries durft zijn hand in het vuur te steken voor de stabiliteit van het ponton waarop de boerderij wordt gebouwd. 'Er worden ook woningen en hotels op water gebouwd met exact dezelfde constructie. Van deze boerderij zal geen koe misselijk worden.'

Zelfs als de stabiliteit van het ponton voldoet, zoals De Vries meent, resteert de vraag of koeien überhaupt zeeziek kunnen worden. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht moet het antwoord schuldig blijven. Wel is bekend dat honden en katten wagen- en zeeziek kunnen worden: of dit ook voor koeien geldt, weet niemand.

De Vries is er dan ook van overtuigd dat zijn miljoenenproject bij de raadsvergadering van 16 november groen licht zal krijgen. 'Maar we zullen nu gewoon moeten wachten. Het is niet anders.' Raadslid Van der Velden wacht intussen rustig het onderzoek af. Aan hoongelach over de opmerkelijke discussie heeft hij geen boodschap. 'Men vraagt waar ik het over heb, met mijn zeeziekte. Maar koeien op water zetten, dat is ook achterlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden