Nieuws

Rotterdamse Erasmus Universiteit roept klimaatnoodtoestand uit en belooft groene beterschap

De Erasmus Universiteit (EUR) in Rotterdam erkent dat de wereld in een klimaatnoodtoestand verkeert. De universiteit wil zelf minder uitstoten en banden met vervuilende bedrijven heroverwegen. Eind vorig jaar liet de universiteit nog klimaatactivisten uit de campus zetten.

Dylan van Bekkum
Een tiental demonstranten bezet een gebouw van de Erasmus universiteit. Beeld ANP
Een tiental demonstranten bezet een gebouw van de Erasmus universiteit.Beeld ANP

De universiteit maakte de geambieerde verduurzaming maandag bekend in een persbericht. De EUR roept eveneens de ecologische noodtoestand uit. Om de daad bij het woord te voegen gaat de universiteit de eigen banden met vervuilende bedrijven onderzoeken. De EUR doet in het persbericht weinig beloftes over het doorsnijden van die banden. Het in kaart brengen van de banden moet ‘gepaard gaan met een brede dialoog’, met als doel het opstellen van ‘een richtlijn die ertoe moet leiden dat een positieve impact op klimaat en ecosystemen expliciet vertrekpunt is van samenwerkingen die de universiteit aangaat’.

Klimaatdemonstranten waren eind november ondubbelzinniger. Tien demonstranten bezetten het Sandersgebouw op de campus in Rotterdam en eisten dat de universiteit zou stoppen met haar banden met de fossiele industrie. De politie ontruimde het gebouw en arresteerde enkele demonstranten. De ontruiming was volgens de politie op verzoek van de universiteit.

Energiepositief

De EUR streeft er naar per saldo een positieve impact te hebben op het klimaat. De universiteit wil onder meer het reizen van medewerkers en studenten, inclusief de reisjes van studentenverenigingen omlaag brengen. Medewerkers moeten al sinds een jaar bij een internationale reis tot 700 kilometer afstand de trein nemen. Ook is de universiteit al begonnen de eigen campus energieneutraler of zelfs energiepositief te maken. De overige uitstoot wil de EUR compenseren.

Alle studenten van alle opleidingen van de universiteit zullen duurzaamheidsonderwijs krijgen. Dat onderwijs moet hen de ernst van de klimaatnoodtoestand op het hart drukken. De catering die de EUR bestelt zal binnenkort alleen nog maar vegetarisch zijn. Vegetarische maaltijden zijn bij wijze van experiment in elk geval drie maanden goedkoper. Vanaf 2030 moet veganistisch eten ‘de norm’ zijn op de universiteit.

Bij protesten op universiteiten door heel Europa eisten klimaatactivisten dat universiteiten de klimaatnoodtoestand zouden uitroepen. de EUR geeft hier nu gehoor aan. Eerder riepen onder meer het Europees Parlement en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de klimaatnoodtoestand uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden