Rotterdamse dansgezelschappen moeten fuseren

De Rotterdamse dansgezelschappen Scapino, Conny Janssen Danst en Dance Works moeten één stadsdansgezelschap gaan vormen. Dat is een van de bezuinigingsmaatregelen die het college van B en W van Rotterdam wil doorvoeren vanaf 2013. De voorstellen zijn vrijdag naar de gemeenteraad gestuurd.

ANP/Redactie
Het Scapino Ballet danst Songs for Drella. Beeld ANP
Het Scapino Ballet danst Songs for Drella.Beeld ANP

Het stadsbestuur wil in de periode 2013-2016 in totaal 56 miljoen euro bezuinigen op de culturele sector in Rotterdam. Per jaar is 76 miljoen euro beschikbaar, nu is dat jaarlijks 90 miljoen euro.
De vijf instellingen die zich nu in de stad bezighouden met theater en dans voor de jeugd, moeten worden ondergebracht in één centrum. Het afschaffen van de gemeentelijke subsidie voor culturele educatie in het volwassenonderwijs is een andere maatregel die het college voorstelt.

Culturele instellingen in Rotterdam die worden getroffen door bezuinigingen van de rijksoverheid, hoeven niet bij de gemeente aan te kloppen voor steun. Het college zegt geen geld te hebben om de gevolgen van het kabinetsbeleid te compenseren.

Plannen
Het college geeft de cultuursector in de stad de ruimte om zelf plannen en subsidieaanvragen in te dienen. Die zullen worden beoordeeld op kwaliteit en ondernemerschap. Het college laat zich adviseren door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. De bedoeling is dat eind 2012 definitief wordt besloten.

'We gaan hier voor kwaliteit. We doen samen ons best om te behouden wat goed is, dat is de basis voor een nog betere toekomst', aldus verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan over de voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden