Rotterdamse basisscholen mogen pabo kopen

De pabo Thomas More in Rotterdam kan worden overgenomen door een groep van 55 katholieke basisscholen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs heeft laten weten dat hij hiervoor de wet wil veranderen. Zo'n wetswijziging maakt ook afsplitsingen van andere hogescholen mogelijk. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Beeld anp

Voor de overname is een wetswijziging nodig omdat de Hogeschool Leiden (HSL), waarvan de pabo Thomas More een onderdeel is, onder een andere wet valt en dus uit een andere potje geld krijgt dan de basisscholen. De Rotterdamse vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) meldde zich een jaar geleden als overnamekandidaat omdat ze meer greep wil hebben op de opleiding voor onderwijzers van haar scholen.

De HSL gaf najaar 2009 al aan af te willen van de pabo, vlak bij het Rotterdamse Centraal Station. De school, die altijd een op zichzelf staande lerarenopleiding is geweest, staat inhoudelijk en fysiek te ver af van de rest van de hogeschool. De RVKO toonde belangstelling vanwege de katholieke signatuur van de school, en de behoefte de opleiding van nieuwe leerkrachten meer in eigen hand te krijgen.
Als op termijn de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan met de wetswijziging en ook de Inspectie van het Onderwijs geen bezwaren ziet, krijgt Rotterdam er dus formeel een nieuwe hogeschool bij: een kleintje, dat wel, en een die alleen maar op de lerarenopleiding gericht mag zijn.

Voorwaarden

Zijlstra verbindt wel voorwaarden aan de overname. Zo moet de nieuwe hogeschool belangenverstrengeling met de basisscholen van de RVKO uitsluiten en voorkomen dat geld voor het basisonderwijs 'weglekt' naar het hoger beroepsonderwijs. De overdragende partijen krijgen geen cent extra van het Rijk, en in elk geval de eerstvolgende jaren mag de nieuwe hbo-instelling geen andere opleidingen gaan verzorgen.

Directeur Peter Lamers van de RVKO juicht het besluit van de staatssecretaris toe. 'We krijgen de kans om de pabo Thomas More te laten doorstarten', zegt hij. 'Dit is van groot belang voor de kinderen op onze basisscholen.' De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge steunt het plan omdat de gemeente groot belang hecht aan de opleiding van 'excellente' leerkrachten.

RVKO-voorzitter Frie van Os zei in april niet te verwachten dat het 'curriculum' na overname drastisch zou worden hervormd. 'Maar de leerkrachten die op onze Rotterdamse scholen voor de klas komen te staan, moeten uit andere vaatjes kunnen tappen dan wat gemiddeld voor de rest van het land geldt. In Rotterdam-Zuid bijvoorbeeld leeft 35 procent van de ouders van onze kinderen van een bijstandsinkomen. Veel van die leerlingen beginnen met een achterstand. Daar moet je als leerkracht op kunnen inspelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.