Rotterdamse agenten met Turkse achtergrond bedreigd en geïntimideerd door Erdogan-aanhangers

Rotterdamse agenten met een Turkse achtergrond worden bedreigd en geïntimideerd door aanhangers van de Turkse president Erdogan. Dit gebeurt sinds de mislukte couppoging in Turkije van juni vorig jaar. Aan de groep politieagenten die aan het werk was tijdens het ongewenste bezoek van de Turkse minister Kaya aan Rotterdam in maart, wordt intensieve nazorg verleend.

Pieter Hotse Smit
Mobiele eenheid beëindigt op 11 maart een grote demonstratie bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken werd daar de toegang tot het consulaat onmogelijk gemaakt. Beeld anp
Mobiele eenheid beëindigt op 11 maart een grote demonstratie bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken werd daar de toegang tot het consulaat onmogelijk gemaakt.Beeld anp

Dit schrijft Ahmed Aboutaleb in reactie op vragen van Leefbaar Rotterdam. De Rotterdamse burgemeester wil geen verdere toelichting geven op de aard van de bedreigingen.

Eerder dit jaar waren er al rellen en opstootjes naar aanleiding van het bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya. Zij wilde spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, maar werd het land uitgezet.

Volgens Leefbaar Rotterdam Rotterdam bestaat al sinds de couppoging de angst onder agenten om aangifte te doen van bedreigingen en intimidaties, 'omdat er mogelijk sprake kon zijn van 'klikken' naar Ankara over mogelijke banden met (de islamitische geleerde, red.) Gülen'. Sindsdien bestaat de mogelijkheid in Rotterdam om afgeschermd aangifte te doen, maar, zegt Aboutaleb, 'er zijn geen aangiften bekend van politiemensen die geïntimideerd zijn of zich voelen omwille van hun functie en/of overtuiging in relatie tot de ontstane Turkse spanning in Rotterdam'. De getroffen agenten zijn alleen in gesprek gegaan met hun leidinggevenden.

134 aangiften

Rotterdamse burgers doen wel aangifte. Sinds de couppoging is dit 134 keer gebeurd. Dit leidde tot de arrestatie van 28 verdachten. 'Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten', schrijft Aboutaleb. Op dit moment zit niemand meer vast vanwege de Turkse onrust.

In de VS bracht een Turks staatsbezoek ook Turkse Amerikanen in de problemen. De Amerikaanse autoriteiten hebben twee lijfwachten van Erdogan enige tijd vastgehouden nadat ze met geweld hadden ingeslagen op een anti-regeringsbetoging voor de residentie van de Turkse ambassadeur in Washington. Erdogan was dinsdag op bezoek in Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump en de ambassadeur.

Meer over de relatie tussen Nederland en Turkije

Meeste Turkse Nederlanders steunen beleid Erdogan, vooral jongeren enthousiast (+)
Hoe denken Turkse Nederlanders over de diplomatieke rel tussen het land waar ze wonen en dat waar zij, of hun ouders, vandaan komen? De Volkskrant liet het peilen. De uitkomst kan verontrusten.

Waarom de diplomatieke rel met Turkije zo uit de hand liep (+)
De ruzie met Turkije van maart dit jaar was de grootste diplomatieke rel uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hoe kon het zo uit de hand lopen? Een reconstructie. 'Er zijn er maar weinig van ons die hebben geslapen.'

Hoe onmachtige diplomatie in nachtelijke rellen eindigde (+)
Half maart liep de relatie tussen Nederland en Turkije flinke deuken op. Krachtige besluiten van Turkse ministers ('We gaan hoe dan ook naar Nederland') werden evenzo krachtig door Nederland gepareerd. In minder dan 24 uur liep de kwestie danig uit de hand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden