Rotterdams ziekenhuis betaalt boete voor wachtlijst

Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam betaalt boetes wanneer het patiënten niet op tijd behandelt. Dat heeft het ziekenhuis met zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea afgesproken....

Enkele jaren geleden stelden belangenverenigingen van ziekenhuizen, specialisten, zorgverzekeraars en patiënten periodes vast waarbinnen patiënten moesten worden geholpen. Deze Treek-normen, vernoemd naar het landgoed waar de afspraken werden gemaakt, wil het Sint Franciscus Gasthuis daadwerkelijk gaan halen.

Volgens de normen moet 80 procent van de patiënten binnen vier weken voor een eerste bezoek bij een specialist terechtkunnen. Vervolgens moet bij vier van de vijf cliënten binnen vier weken een diagnose zijn gesteld. Als een behandeling nodig is, moet dat weer bij 80 procent van de patiënten binnen vier tot zeven weken bij een specialist plaatsvinden.

Als het Sint Franciscus Gasthuis de normen niet haalt - dat was vorig jaar nog het geval - dient het de zorgverzekeraar terug te betalen. 'Daarmee steken we onze nek uit', vindt Batenburg. Als het ziekenhuis wel de doelen haalt, volgt geen beloning. Gaat het Sint Franciscus echter over de productieafspraken heen, dan kan wel een extra bedrag worden verdiend.

'We willen graag groeien', zegt Batenburg. Zijn ziekenhuis telt nu 613 bedden, 2000 medewerkers, negentig medisch specialisten en een jaarbudget van ongeveer 110 miljoen euro. 'In deze tijd wordt volop over verkoop van ziekenhuizen gesproken. We willen laten zien dat er binnen het bestaande systeem ook veel mogelijk is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden