Rotterdams islamdebat 'confronterend'

'Het wordt geen warme, fijne dialoog van wat hebben we het toch goed met elkaar', zegt de Rotterdamse CDA-wethouder voor Integratie, Leonard Geluk....

Het 'Rotterdam-debat, Islam en Integratie', is geopend. De sociale cohesie moet groter, integratie moet beter, vindt het Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD.

Discussie tussen de tachtigduizend Rotterdamse moslims en daarna tussen moslims en de rest van de stad, is daarvoor cruciaal. Een debat over de positie van de islam is er al, zegt burgemeester Opstelten, maar het wordt onderhuids en ongestructureerd gevoerd. Het moet hardop, gestructureerd 'en we moeten elkaar daarbij recht in de ogen kijken'. Uitgangspunt is dat alle Rotterdammers met respect met en over elkaar moeten praten, zegt Opstelten.

De eerste ronde van het grote islamdebat bestaat uit interne debatten onder moslims, over de positie van de vrouw, bijvoorbeeld. Ze worden georganiseerd door het Platform Buitenlanders Rijnmond.

'Als ze nou maar komen', verzucht raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam. 'Niet die mensen die je altijd al spreekt, maar échte mensen. Mijn Turkse buurman, een garagehouder, hoeft ook niet te komen. We denken toch al over alles hetzelfde. Ik wil extreme moslims spreken, en hun vrouwen vooral. En ik wil dat extreme Rotterdammers meedoen. Zoals ik die in mijn eigen stamkroeg tegenkom.'

In Mosch' stamkroeg Daktari in Overschie doemen meteen twee mogelijke struikelblokken op voor een 'scherpe, confronterende, maar respectvolle discussie'. Animo is er niet, de suggestie oogst hoongelach: praten heeft geen zin, de buitenlanders hebben het land al overgenomen, het Rotterdamse college en de Haagse regering zijn allemaal één pot nat, buitenlanders krijgen maar alles wat ze willen hebben en Nederlanders worden gediscrimineerd en achtergesteld in eigen land.

Respect is er ook niet. 'Bom d'r op', zegt een oudere man met een diep gebruind hoofd. Ook op Turkije. Daar komt hij toevallig net vandaan. Vakantie. Was ook niks.

'We steken onze nek uit', zegt Opstelten. 'Het kan mislukken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden