Rotterdams corps heeft het verbruid

Het plaatselijk universiteitsblad had zich op voorhand al verkneukeld over de straf die het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) boven het hoofd hing....

Aanleiding voor het ferme optreden van de Erasmus Universiteit waren de incidenten waarmee het RSC tijdens de laatste introductietijd in het nieuws kwam. Het eerste kreeg landelijke bekendheid door toedoen van cabaretier Youp van 't Hek. In NRC Handelsblad wond hij zich op over de terreur waaraan zijn neef als 'feut' van het RSC zou zijn onderworpen. Hierop meldde zich een tweede 'klokkenluider': de vader van een ander aspirant-corpslid dat een even memorabele groentijd achter de kiezen had.

Hun verslaggeving van de Rotterdamse groentijd doet vertrouwd aan. De nuldejaars zijn collectief aan uitputting en intimidatie onderworpen. Ze zijn voor kleine 'vergrijpen' fysiek gestraft. Ze hebben zich 'tijgerend' en 'robbend' moeten verplaatsen. En een van de feuten is, toen hij zich beklaagde over grote dorst, met zijn hoofd in een wc-pot geduwd.

Niets nieuws onder de zon dus. Dat het college van bestuur van de EUR nochtans zwaar geschut tegen het RSC heeft ingezet, hangt samen met de afspraken die het vorig jaar, na een ander incident, met de senaat van het RSC heeft gemaakt. Het corps committeerde zich hierbij - op straffe van uitsluiting - aan de gedragscode die voor alle (twintig) Rotterdamse gezelligheidsverenigingen geldt.

Veel hinder zal het RSC overigens niet ondervinden van de straf. De senaat zal niet meer voor academische hoogtijdagen worden uitgenodigd en het universiteitsbestuur zal de sociëteit van het RSC voorlopig mijden. 'Ze lijden vooral gezichtsverlies', vat een EUR-woordvoerster de gevolgen samen.

Het voortbestaan van de vereniging is pas in het geding als de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, waarin de club is gelegen, zou besluiten de drankvergunning in te trekken. Maar dat wordt niet overwogen, zegt een woordvoerder van de deelgemeente. 'De laatste incidenten zijn niet veroorzaakt door een overmatige inname van drank. '

Vandaar dat het RSC nog weinig boetvaardigheid toont. In een persbericht spreekt het weliswaar zijn spijt uit over het verloop van de laatste groentijd, maar tezelfdertijd hekelt het de overtrokken belangstelling van de media. Sterker: zonder boodschapper zou er helemaal geen incident zijn gewéést.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden