Rotterdams college wil Nighttown redden van ondergang

De coalitiepartijen in Rotterdam willen Nighttown een laatste financiële injectie geven om zo het poppodium te redden van een faillissement....

ANP

De andere partijen toonden zich woensdag kritisch. D66 ziet helemaal geen heil in de steun. De partij wil dat wethouder Orhan Kaya investeert in een nieuw te bouwen muziekverzamelgebouw. ‘We plakken een pleister op de wonden van een patiënt van wie we niet weten of hij het gaat overleven. Nighttown is een verloren zaak.’

Volgens Christian van den Berg (D66) kent Rotterdam voldoende alternatieven. Hij wil niet langer doormodderen met het poppodium in het ‘krakkemikkige gebouw aan de West-Kruiskade’. In 2002 gaf Nighttown zelf aan te moeten verbouwen omdat het pand niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Het wilde uitbreiden om te kunnen concurreren met andere poppodia. Bovendien vond de brandweer het op punten onveilig.

De coalitie gaf aan wel te willen investeren in het saneren van de schulden, maar niet in een verbouwing. Kaya zei zelfs te twijfelen aan de noodzaak van een groter gebouw.

Ook heeft Nighttown bedragen uitgegeven die niet zijn onderbouwd. Kaya liet mede daarom de gemeentelijke accountantsdienst oppervlakkig de boekhouding onderzoeken. De dienst ontdekte geen malversaties, zo maakte hij bekend.

Leefbaar Rotterdam is niet helemaal gerustgesteld en wil duidelijkheid. Raadslid Dries Mosch, die diep in de materie dook, wil zijn bevindingen opsturen naar de FIOD. Die gaat vervolgens bekijken of zij aanleiding ziet voor mogelijke fraude. ‘Het gaat om geld van de burger. Het college geeft zonder onderbouwing 400.000 euro weg’, aldus Mosch.

De wethouder zegde toe het gereserveerde geld pas uit te betalen als alle schuldeisers afzien van het aanvragen van een faillissement. Hij verwacht hen met dit laatste redmiddel over de streep te trekken.

De gemeenteraad beslist 15 februari over het voorstel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden