Rotterdammers vinden stad minder grootstedelijk

Rotterdammers zijn anders over hun stad gaan denken. 'Het imago bij de bewoners verschuift enigszins van het grootstedelijk karakter van de stad naar een rustige, meer gemoedelijke stad', constateerde het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) in het jaarverslag in cijfers, de Staat van Rotterdam.

ANP

'Meer waardering is er voor prettig wonen, stad met veel groen, een rustige stad en een veilige stad. Minder waardering is er voor culturele mogelijkheden, internationaal karakter, uitgaansgelegenheden en vooral voor de aantrekkelijkheid van het centrum', aldus het COS.

Criminaliteit en drugs


De belangrijkste problemen zijn voor de bewoners nog steeds vooral de criminaliteit en drugs, al is dat wel minder dan vier jaar geleden. Ook de vervuiling en het beheer van de openbare ruimte laat volgens de Rotterdammers te wensen over, net als de jeugdproblematiek.

In het verslag stelt het COS dat de economische crisis in ieder geval in Rotterdam over haar dieptepunt heen lijkt te zijn. Niet alleen de haven draait weer beter wat de overslag betreft, maar er zijn ook in het eerste kwartaal van 2010 meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2009. 'Ook het aantal niet-werkzoekenden lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt.'

Jongeren zijn volgens het COS verhoudingsgewijs harder getroffen door de crisis dan ouderen, omdat er onder jongeren sprake is van meer werkzoekenden. 'Daar staat tegenover dat een groter deel van de jongeren blijft studeren om een startkwalificatie te halen. Helaas blijven de eerste generatie allochtonen hierbij nog steeds (ver) achter bij de rest', aldus het COS.

Lopers gaan zondag over Erasmusbrug, tijdens de 30e editie van de Rotterdam Marathon. (ANP) Beeld
Lopers gaan zondag over Erasmusbrug, tijdens de 30e editie van de Rotterdam Marathon. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden