Rotterdammers moeten 'stadsburgers' worden

Met de introductie van het begrip stadsburger wil het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders de participatie en integratie een nieuwe impuls geven....

ANP

De 600.000 inwoners van de stad moeten trots zijn Rotterdammer te zijn. ‘Trots is als je iemand een ansichtkaart stuurt met de skyline van Rotterdam’, aldus Kaya. De wethouder presenteerde het stadsburgerschap als nieuw, maar de term kwam eerder voor in Rotterdam. In de Middeleeuwen was het stadsburgerschap te koop, door 3000 stenen bij te dragen voor de bouw van de Laurenskerk.

Wie meedoet is betrokken bij de samenleving, vindt Kaya. Iedereen heeft rechten en plichten, Rotterdammer zijn is de gemeenschappelijke identiteit voor de 168 verschillende nationaliteiten in de stad en iedereen moet respectvol met elkaar omgaan, meldt de tien pagina's tellende nota. Onder het kopje normbesef geeft Kaya aan dat ouders hun kinderen opvoeden tot volwaardige burgers. ‘Je laat je kinderen niet zonder ontbijt naar school gaan’, gaf de wethouder als voorbeeld.

Het stadsbestuur wil met elf actiepunten de participatie en integratie een nieuwe wending geven. Extra aandacht krijgen de aanpak van discriminatie, het personeelsbeleid van de gemeente als afspiegeling van de samenleving, de brede school en de emancipatie van vrouwen. Kaya wil vooral in gesprek gaan met de burger, bij voorkeur in de wijken en buurten. ‘We willen meer gebruik gaan maken van de ideeën en talenten van de stadsburgers’, aldus de wethouder.

In de gemeenteraad klonk de laatste maanden steeds meer gemor over het uitblijven van de nota van wethouder Kaya, die hij ooit aankondigde als baanbrekend. De fracties van Leefbaar Rotterdam en de PvdA kwamen onlangs met hun eigen nota's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden