Rotterdammers kunnen online stemmen bij referendum

Burgemeester Aboutaleb laat Rotterdammers op 30 november met hun DigiD via internet stemmen bij een referendum over de sloop van huurwoningen. De burgemeester zegt het stemgeheim te kunnen waarborgen bij deze methode.

null Beeld null

Bewoners kunnen op 30 november met hun DigiD inloggen bij de website voor het referendum. 'Hiervoor wordt een veilige digitale omgeving ontwikkeld die, met het stemproces in gedachte, zo is ontworpen dat het stemgeheim is gewaarborgd en de data zijn versleuteld', schrijft Aboutaleb aan de gemeenteraad. Een extern beveiligingsbedrijf heeft een audit uitgevoerd, waarna verbeteringen aan de beveiliging zijn doorgevoerd, zo schrijft de burgemeester in een toelichting.

De burgemeester wijst met name op de voordelen met betrekking tot de kosten. Hij wil dat digitaal stemmen de standaard wordt, maar voorlopig worden ook alternatieven gebruikt als een stembureau, waar bijvoorbeeld mensen zonder DigiD terecht kunnen.

Het Rotterdams referendum gaat over WoonVisie Rotterdam 2030. Onderdeel van dit plan is onder andere het terugbrengen van het aantal sociale huurwoningen. Dit stuitte op verzet van Actiecomité Woonreferendum Rotterdam, dat voldoende handtekeningen wist te verzamelen om een referendum af te dwingen.

Digitaal stemmen omstreden

Digitaal stemmen is omstreden vanwege de risico's die dit met zich meebrengt. In 2014 werden de risico's van internetstemmen op een rij gezet in een rapport dat een consultancybedrijf in opdracht van de overheid opstelde. Volgenas de onderzoekers is niet te garanderen dat de computers van de stemmers vrij zijn van malware die het stemmen kan beïnvloeden. Daarnaast is geen zicht op de omstandigheden waaronder de stem wordt uitgebracht en die invloed kunnen hebben op de stemvrijheid. Tenslotte kan een ddos-aanval de stemprocedure frustreren. Desondanks wil de overheid hiermee tests houden voor mensen in het buitenland.

De Tweede Kamer wees een experiment met een systeem voor elektronisch stemmen bij verkiezingen over gemeentelijke herindelingen onlangs van de hand. Tegen de invoering van stemcomputers bestaat ook al jarenlang weerstand in vanwege het verhoogde risico.

De website van DigiD. Beeld null
De website van DigiD.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden