Rotterdam zet sanering beschut werk door

De gemeente Rotterdam wil nog steeds 1.800 van de 2.500 mensen in de Sociale Werkvoorzieningen commercieel werk laten verrichten.

PETER DE WAARD

ROTTERDAM - Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt, ondanks het feit dat de Wet werken naar vermogen door de val van het kabinet in de mottenballen is beland en de voorgenomen bezuinigingen op de sociale werkvoorziening (WSW) in 2013 niet zullen doorgaan.

Rotterdam had al op deze wet geanticipeerd maar had zichzelf ook voorgenomen het aantal 'beschutte' werkplaatsen af te bouwen. Iedere werkkracht in de sociale werkvoorziening (WSW) met een verdiencapaciteit van meer dan 20 procent zou in principe een commerciële baan moeten gaan vervullen. Dat kan door individuele detachering bij bedrijven, groepsdetachering of het overnemen van vaste contracten.

Woensdag maakte de gemeente bekend dat een groep van 118 WSW'ers voor de commerciële onderneming Ferro-Fix werkt. Die onderneming zal onder meer ondergrondse vuilcontainers gaan maken, een activiteit die tot nu toe door de sociale werkplaats werd gedaan. De sociale werkvoorziening is in Rotterdam onder de naam Robedrijf een dochter van Roteb, waartoe ook de gemeentereinigingsdienst behoort.

Inmiddels werkt in Rotterdam 62 procent van de WSW'ers in een onbeschutte werkomgeving, oftewel bij een commercieel bedrijf. Naast de 118 WSW'ers komen er ook zeven begeleiders vanuit de gemeente bij Ferro-Fix te werken.

De Rotterdamse wethouder Marco Florijn van Sociale Zaken wil zich niet laten beïnvloeden door wat zich nu in Den Haag afspeelt en wat er na de verkiezingen van 12 september met de sociale werkvoorziening in Nederland gaat gebeuren. Hij gelooft in het idee achter de wet, omdat je meer kijkt naar wat mensen wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen.

'Ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Ook voor mensen met een arbeidsbeperking is er plek is in het bedrijfsleven', aldus Florijn. Directeur Ron Broeders van Ferro Fix zegt dat mensen moeten ophouden over WSW'ers te praten alsof ze niets kunnen: 'We moeten kijken naar wat ze wel kunnen.' De wijze waarop de gemeente nu samenwerkt met ondernemers in combinatie met het 'uithuisplaatsen' van WSW'ers, wil Florijn verder uitbouwen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden