Rotterdam zet in op ‘sociale opgave’

Een vriendelijker toon, géén hoofdstuk over integratie en een nieuw accent op wat ‘de sociale opgave’ wordt genoemd. Dat zijn de opvallendste elementen in het programma van het Rotterdamse college van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Het programma valt uiteen in vier ‘pijlers’: veilig, wonen, economie en sociaal. Nieuwe ambities zijn vooral te vinden in de sociale aanpak, die goeddeels wordt gefinancierd uit de verkoop van de afvalverwerker AVR. Die leverde bijna een miljard euro bruto op – ‘de jackpot’, in de woorden van CDA-wethouder Bolsius van financiën.

Daarvan gaat honderd miljoen euro in een ‘participatiefonds’, waarmee het college de taalkennis in de stad gaat bijspijkeren. Verder wil het college met het fonds het opleidingsniveau opschroeven van de laag- tot zeer laagopgeleiden (bijna 60 procent van de bevolking in sommige wijken) en banen creëren (in sommige wijken is ruim 40 procent werkloos). Het doel is om in vier jaar twintigduizend Rotterdammers te krijgen in ‘een traject gericht op taal en participatie’. Eenzelfde aantal moet per 2010 extra aan het werk en het aantal bijstandstrekkers moet afnemen met 7500.

Over vier jaar moeten 45 scholen ten minste zes uur per week extra onderwijs bieden, moeten 25 scholen drie dagen tot vijf uur open zijn en moet het aantal vroegtijdige schoolverlaters met eenvijfde zijn afgenomen.

Op de andere terreinen – veilig, wonen en economie – valt vooral op hoezeer wordt gekozen voor voortzetting van het succesvolle beleid van het vorige college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD.

Die laatste twee partijen hadden dergelijke continuïteit als voorwaarde gesteld voor deelname aan de coalitie met de PvdA. Dat er een collegeprogramma, vier jaar geleden een novum, is gepresenteerd, geeft aan dat het college op de ingeslagen weg voort wil.

De veiligheidsaanpak gaat verder, net als de Antillianenaanpak. GroenLinks, voorheen fel tegenstander van dergelijke maatregelen, heeft er nu geen moeite meer mee. ‘Daar waar je selectief moet zijn, moet je dat gewoon doen’, aldus GroenLinks-wethouder Kaya van cultuur en integratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden