Rotterdam wil zorgverzekering aanbieden voor alle inwoners met maar 50 euro eigen risico

Rotterdam wil in 2019 alle inwoners een ziektekostenverzekering aanbieden met een laag eigen risico van 50 euro. Het overige wettelijk eigen risico zit in de maandelijkse premie verwerkt. Onder meer dankzij een collectieve korting van de verzekeraar is de polis aantrekkelijk voor wie hoge ziektekosten verwacht.

Bart Dirks
Burgemeester Ahmed Aboutaleb (R) wordt rondgeleid door het Oogziekenhuis Rotterdam Beeld anp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb (R) wordt rondgeleid door het Oogziekenhuis RotterdamBeeld anp

Sinds 2013 heeft Rotterdam een eigen polis voor inwoners met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon, het VGZ Rotterdampakket. Daarvan maken nu 55.000 mensen gebruik. De hoge maandelijkse premie (160 euro) is inclusief een aanvullende tandartsverzekering en een eigen risico van 50 euro, fors lager dan het vaste eigen risico van 385 euro. Onder bepaalde voorwaarden is ook de eigen bijdrage meeverzekerd voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Rotterdam draagt aan de polis circa 10 miljoen euro bij uit een potje voor tegemoetkoming voor de zorgkosten. Met de huidige inkomenseis kan al de helft van de ruim 600.000 inwoners het VGZ Rotterdampakket krijgen.

Eigen risico

'We zien de laatste jaren ook dat de zorgkosten hard zijn gestegen voor de middeninkomens', zegt wethouder Hugo de Jonge (CDA). 'Zij hebben geen recht op zorgtoeslagen. Intussen is het eigen risico in tien jaar meer dan verdubbeld en moeten mensen vaker een eigen bijdrage betalen.'

Rotterdam gaat daarom als eerste stad onderzoeken of zorgverzekeraars interesse hebben om alle inwoners een dergelijke polis aan te bieden. Zo ja, dan volgt een aanbesteding. De uitbreiding moet in 2019 ingaan, als het huidige contract met VGZ afloopt.

De Jonge is tegen afschaffing van het eigen risico of van een Nationaal Zorgfonds, zoals de SP wil. 'Dat vind ik een duur, ingewikkeld en onduidelijk idee. Dit is veel praktischer.' Wel hoopt de CDA-wethouder dat het volgende kabinet het verplichte eigen risico fors verlaagt. 'Honderd euro minder zou enorm helpen.'

Haalbaarheid

Verzekeraar VGZ weet nog niet of de Rotterdamse plannen haalbaar zijn. 'De bestaande polis is echt bedoeld voor mensen in de bijstand', zegt woordvoerder Dennis Verschuren. 'Het voorkomt dat mensen met een laag inkomen zorg mijden. En het is voorkomt wanbetalers.'

Als een dergelijk pakket veel breder wordt aangeboden, dan heeft dat volgens VGZ gevolgen voor de hoogte van de premie en de inhoud van het pakket. VGZ wil bovendien afwachten wat een nieuw kabinet doet met zorgkosten, het eigen risico en de eigen bijdrage.

Meer gemeenten bieden met verzekeraars als CZ, Menzis en VGZ een gemeentelijke polis aan voor inwoners met een bijstands- of minimuminkomen. Ook daar wordt in sommige gevallen het eigen risico verrekend in de hogere premie. Zo biedt Utrecht inwoners met een laag inkomen (tot 125 procent van de bijstandsnorm) een voordelige gemeenteverzekering aan, waarbij de gemeente een deel van de kosten vergoedt.

In de gemeente Den Haag hebben 58.600 inwoners met een laag inkomen een collectieve verzekering via VGZ of Menzis. Het eigen risico is nul euro. Den Haag betaalt een deel van de premies. De verzekering aanbieden aan alle inwoners van Den Haag vindt de gemeente niet nodig. 'Nu al kan iedereen tot 150 procent van het sociaal minimum meedoen', aldus een woordvoerster. 'Dat is de doelgroep voor deze polis.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden