Rotterdam wil vandalen weren uit tram en bus

Rotterdam wil een verbod voor reizigers die zich in bus, tram of metro ernstig misdragen. Zodra de gemeente het verbod juridisch rond heeft, worden notoire vandalen en geweldplegers geweerd uit het openbaar vervoer....

Fractieleider Van Heemst (PvdA) hoopt dat de maatregel op grond van een algemene politieverordening kan worden ingevoerd. ‘Als er juridische bezwaren zijn, dient de wet te worden aangepast.’

Burgemeester Opstelten (VVD): ‘Indien er een wettelijke voorziening bestaat, moet je mensen kunnen uitsluiten.’ Dit gebeurt al met voetbalvandalen (stadionverbod). Ook zijn er gevallen bekend waarbij veroordeelde zakkenrollers een trein- of tramverbod kregen opgelegd.

Veelal zijn het jongeren die overlast veroorzaken in bus, tram of metro. Raadslid Buijt (Leefbaar Rotterdam) voorziet ongunstige neveneffecten van een ov-verbod, zoals toenemend spijbelgedrag. Toch meent hij dat het tram-, metro- en buspersoneel recht hebben op een betere bescherming.

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET beklemtoont dat een verbod wel gehandhaafd moet kunnen worden, wil de maatregel effect sorteren. Van Heemst: ‘De controleurs weten wel wie de grootste raddraaiers zijn.’

Zowel de PvdA als Leefbaar Rotterdam – de grootste partijen in Rotterdam – denkt aan een systeem waarbij een reiziger die problemen veroorzaakt eerst een officiële waarschuwing krijgt. Gaat die persoon opnieuw in de fout, dan mag hij een tijdlang – Van Heemst denkt aan enkele maanden – niet meer meereizen.

Het trampersoneel in Rotterdam legde deze week demonstratief een lijn stil om aandacht te vragen voor de overlast die probleemjongeren veroorzaken in het openbaar vervoer. De vernielzucht neemt onmiskenbaar toe, erkent Opstelten. Met ‘supersnelrecht’ en het verspreiden van foto’s van vandalen op internet hoopt de gemeente het tij te keren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden