Rotterdam wil vaker huisverbod bij geweld

Rotterdam wil plegers van kindermishandeling vaker een tijdelijk huisverbod geven.

ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - Nu al kan de burgemeester bij huiselijk geweld een huisverbod opleggen voor minimaal tien en maximaal 28 dagen. Die tijd kan gebruikt worden als afkoelperiode, om samen met hulpverleners te zoeken naar een oplossing. Maar omdat voor een huisverbod een aangifte of melding bij de politie nodig is, werd het middel meestal ingezet bij geweld tussen partners - kinderen melden zichzelf niet zo vlug als slachtoffer.

In Rotterdam heeft de gemeente nu afgesproken met het Steunpunt Huiselijk Geweld dat zij actiever informatie gaat verzamelen als er van bijvoorbeeld school of buren signalen komen van kindermishandeling. Zijn er genoeg aanknopingspunten, dan kan het steunpunt aangifte doen en wordt een huisverbod mogelijk. Dit kan uiteraard alleen als het kind opgroeit bij twee ouders en één van hen geweld gebruikt.

Wie een tijdelijk huisverbod heeft, mag in die periode geen contact hebben met de andere gezinsleden. Op overtreding van het verbod staat maximaal twee jaar celstraf. Van de ruim 2800 huisverboden in 2010 werden er zo'n 500 afgegegeven in de regio Rotterdam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden