Rotterdam wil politieposten in elke buurt

De politie in de regio Rijnmond gaat het aantal politieposten drastisch uitbreiden. Op elke twaalfhonderd tot vijftienhonderd inwoners moet een politiekantoortje komen....

Van onze verslaggeefster

ROTTERDAM

Niet bekend

De politie in de regio Rijnmond heeft op het ogenblik twaalf districten. Volgens de woordvoerder zijn die districten te groot om als agent ècht vertrouwd te kunnen raken met een bepaalde buurt. 'We willen toe naar een situatie van kennen en gekend worden.' In Japan zou de vertrouwdheid met de eigen wijk zo groot zijn, dat de politie zelfs weet of een buurtbewoner voor de tweede keer in één jaar een wel erg grote, nieuwe auto koopt. De politie gaat in Japan ook twee keer per jaar op huisbezoek, onder meer om de sloten te bekijken.

Het is de bedoeling dat er in Rotterdam nog dit jaar wordt begonnen met de eerste twaalf pilotprojecten. Gaandeweg zal dat aantal worden uitgebreid, maar een echte tijdsplanning is daar nog niet voor. Volgens de woordvoerder is het concept voor de politieposten heel eenvoudig, maar komt er organisatorisch nog veel bij kijken. Onder meer op het terrein van opleidingen en automatisering. Omdat de agenten in de toekomst een breed scala aan werkzaamheden moeten kunnen verrichten, vergt dat extra scholing. Ook zullen meer mensen via de computer databestanden moeten kunnen opvragen. Dat vraagt om extra computers en bijscholing.

Volgens de woordvoerder zouden de veranderingen op den duur ook gevolgen kunnen hebben voor de meldkamer. Hij stelt zich voor dat daar in de toekomst ook de meldingen van de brandweer, de GG & GD en de Riagg binnenkomen. 'Vaak gaat de politie nu naar meldingen waarvan uiteindelijk blijkt dat het meer een zaak van de Riagg is. Mogelijk kan dat gebundeld worden, zodat de juiste hulpverlener naar de juiste plek gaat.'

Hoofdcommissaris Hessing denkt dat het Japanse model leidt tot het oplossen van een groter percentage van de veel voorkomende misdrijven. In Nederland ligt dat nu rond de 20 procent, in Japan op 80 procent. Hessing hoopt daarnaast dat met het Japanse model Amerikaanse toestanden zullen worden voorkomen. In de VS durft de politie in grote steden bepaalde wijken niet meer in. Door bij één groepje agenten de daadwerkelijke verantwoordelijkheid te leggen voor een bepaalde buurt, hoopt de Rotterdamse politie te voorkomen dat surveillerende agenten probleemwijken gaan mijden.

In een interview in het Algemeen Dagblad zegt Hessing dat ook de andere grote steden belangstelling hebben voor het Japanse model. Volgens de woordvoerder van hoofdcommissaris Brand van de politie Haaglanden bestaan er op het ogenblik echter geen plannen om de politie in de eigen regio om te vormen naar Japans model. Volgens de woordvoerder probeert de politie Haaglanden al zo dicht mogelijk bij de burger te staan. Zo heeft de stad Den Haag zestien politiebureaus. Daarnaast heeft elke wijk een eigen agent. De decentrale bureaus zijn al verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de eigen wijk: van achterlicht tot moord.

Volgens de secretaris van de Raad van Hoofdcommissarissen, K. Breure, is in de raad recentelijk geen woord gewisseld over het Japanse model. Hij weet zich wel te herinneren dat een aantal jaren terug een reis is gemaakt naar Japan. Toen zou als negatief punt van de Japanse aanpak zijn gesignaleerd dat het veel mensen aan het bureau bindt.

'Het kan op gespannen voet komen te staan met de wens veel blauw op straat te hebben. De politieposten zullen tenslotte bemand moeten worden.' Ook de Haagse politie ziet dat als een mogelijk nadeel van het Japanse model.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden