Rotterdam wil nieuwe haven in zee bouwen
De tweede Maasvlakte moet bestaan uit tweeduizend hectare industrieterrein en 750 hectare natuurgebied. Dit staat in een studie naar de aanleg van dit nieuwe stuk land voor de kust bij Rotterdam....
Van onze verslaggever
Jelle Brandsma
ROTTERDAM
'Een van de belangrijke problemen van de regio is dat de Rotterdamse haven volloopt. Het ziet er naar uit dat rond de eeuwwisseling alle bedrijfsterreinen zijn uitverkocht. Je kunt het ruimtegebruik nog wel iets optimaliseren, maar daarmee maak je geen grote slagen. Daarvoor is een tweede Maasvlakte noodzakelijk', meent de Rotterdamse havenwethouder R. Smit.
De Maasvlakte wordt voor het grootste deel bezet door overslagactiviteiten voor containers. Rotterdam en de rijksoverheid willen de nieuwe Maasvlakte, voor onder meer de chemische industrie en distributiebedrijven, in fasen aanleggen.
Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat en wethouder Smit namens Rotterdam vragen het kabinet een 'nut- en noodzaakstudie' naar de tweede Maasvlakte in te stellen. Het project kost tussen 5,2 tot acht miljard gulden. Welke vorm het in zee aan te leggen industrieterrein zal krijgen is nog niet duidelijk. De meest gangbare vorm is een rechthoek die grenst aan de tegenwoordige Maasvlakte. In een van de varianten is zelfs sprake van een eiland dat ongeveer een kilometer uit de kust ligt.
De gemeente Rotterdam gaat er bij de ontwikkeling van nieuwe plannen steevast van uit dat de tweede Maasvlakte er komt. Minister Jorritsma erkende maandag ook: 'We zijn een heel eind op weg.' Investeringen in de Rotterdamse haven zijn volgens Smit belangrijk: de haven van Rotterdam brengt 10 procent van het nationaal inkomen op. De werkloosheid in het Rijnmond-gebied is met 27 procent veel hoger dan in de rest van Nederland.
Hoe de aanleg van nieuw land moet worden betaald is nog niet aan de orde, vindt Jorritsma. 'We moeten eerst weten of dit plan nuttig is.' Bij de aanleg van de eerste Maasvlakte betaalde de rijksoverheid tweederde en Rotterdam eenderde. Wethouder Smit verwacht dat voor een tweede Maasvlakte ook in de private sector geld is te vinden. Hij is al in gesprek met een aantal partijen, maar wil geen namen noemen. 'Financiers zoals het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds investeren in van alles. Waarom zou een Maasvlakte voor hen niet interessant zijn?', aldus Smit.
De globale plannen voor de tweede Maasvlakte werden maandag gepresenteerd in combinatie met voornemens om rond Rotterdam duizend hectare groenprojecten aan te leggen. 'Dit bevordert het leefklimaat voor 1,2 miljoen mensen. Rijnmond staat nog te veel bekend als een vervuild gebied, al is er veel verbeterd', meent Smit.
Groene gebieden overweegt de regio aan te leggen bij onder meer Brielle, Maassluis en Rhoon. De kosten - honderd miljoen gulden - worden gedeeltelijk betaald door de provincie, de rijksoverheid en de gemeente Rotterdam. Een kwart van het bedrag moet bijeen worden gebracht door het bedrijfsleven in Rijnmond. 'Een groene omgeving is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven en hun werknemers.' aldus de provincie.
Milieuorganisaties in Zuid-Holland uitten gisteren kritiek op de plannen. De nadruk ligt nog te veel op wegen en industrie en te weinig op milieu, meent Natuurmonumenten. Het economische nut van de tweede Maasvlakte is onvoldoende aangetoond en er komt te veel verkeer.
Het ministerie en Rotterdam willen de snelweg A 15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein verbreden. De oude en nieuwe industriegebieden bij Rotterdam moeten goed bereikbaar zijn, aldus Smit.