Rotterdam wil greep krijgen op prostitutie

Als eerste van de vier grote steden heeft Rotterdam maandag de nieuwe regels voor prostitutie gepresenteerd. Behoudendheid staat voorop in de conceptnota Rotterdams Prostitutiebeleid....

Van onze verslaggever

Op die manier hoopt de overheid meer greep op de branche te krijgen. Waarschijnlijk zullen ongeveer tweehonderd bedrijven een aanvraag doen.

De zone van straatprostitutie op de Keileweg wordt gehandhaafd. Maar rond het Centraal Station, waar vooral jongens tippelen, blijft prostitutie verboden. 'Het bestaande aanbod is toereikend en de spreiding is redelijk', zei burgemeester Opstelten, die het antwoord schuldig bleef op de vraag hoe de gemeente tot die slotsom is gekomen. 'Dit is wel genoeg, meer is niet nodig.'

Om een vergunning te krijgen moet de seksexploitant aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet zijn bedrijf 'passen' in de buurt en mag het geen overlast veroorzaken. De aanvrager mag geen strafblad hebben en het pand moet aan hygiënische eisen voldoen. De prostituees, zowel vrouwen als mannen, moeten legaal in het land verblijven, meerderjarig zijn en uit vrije wil het vak beoefenen. Alleen 'thuiswerkers' hoeven geen vergunning aan te vragen.

Met het beoogde prostitutiebeleid denkt Rotterdam de openbare orde beter te kunnen beschermen. De gemeente hoopt dat de criminaliteit rond prostitutie vermindert. 'We zullen streng optreden tegen exploitanten die werken met minderjarigen of illegalen', zei Opstelten. Hij benadrukte dat het nieuwe beleid geen heksenjacht op deze groepen betekent.

De gemeente heeft geen idee hoeveel illegalen er als prostituee in Rotterdam werken. Geconcentreerde raamprostitutie bestaat niet meer in de havenstad nu de laatste hoeren uit Katendrecht zijn verdwenen. De bordelen zitten verspreid over de stad. Geschat wordt dat er drieduizend prostituees actief zijn. Maar slechts de helft van hen heeft Rotterdam als vaste werkplek.

Het aantal jongens bedraagt op jaarbasis bijna vijfhonderd. Daarnaast is er een groep van zo'n 45 travestieten en transseksuele prostituees die vooral op de Keileweg werken, waar ook 150 heroïnehoertjes hun geld verdienen.

Rotterdam hoopt door het vergunningenstelsel de positie van de prostitué te verbeteren. Hulpverleners moeten vrij toegang krijgen tot de bordelen, clubs, hotels, massagesalons en bars. Er dienen regelmatig gezondheidscontroles te geschieden door erkende artsen. En vrouwen of mannen die het vak uit willen, zullen daarbij geholpen worden.

Het nieuwe beleid wordt door de Rotterdamse Hoerenbond afgedaan als soft. 'Wij willen alle regels die ook gelden voor het midden- en kleinbedrijf', zegt voorzitter 'Vincent'. 'Dat betekent alle illegalen eruit.'

De Hoerenbond is vooral kwaad over de concurrentievervalsing door illegalen, die genoegen nemen met paar tientjes voor bewezen diensten.

De Stichting Humanitas ziet in het nieuwe prostitutiebeleid een verbetering voor de vrouwen in clubs en privé-huizen. Maar voor de slachtoffers van mensenhandel is het een ramp. 'Illegalen worden vogelvrij verklaard', zegt M. Vink, coördinator prostitutie en maatschappelijk werk. 'Zij zullen in een nog illegaler circuit verdwijnen, vooral de moeilijk te traceren escortservice.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden