Rotterdam wil 'cultuurbolwerk' openbreken

De Rotterdamse cultuursector is een gesloten bolwerk dat moet worden opengebroken. Dat is een van de bevindingen van een vrijdag gepresenteerd onderzoeksrapport dat zal dienen als uitgangspunt voor een ingrijpende reorganisatie die het college van B & W wil doorvoeren....

Er is met grote spanning naar de plannen uitgekeken. De kunstsector vreest een vijandige houding van de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD.

Het rapport en de toelichting van cultuurwethouder Stefan Hulman (VVD) zijn kritisch van toon. Hulman vergeleek de sector met de publieke omroep van kort na de komst van de commerciële zenders. 'Die hadden toen ook het idee dat het wel goed ging terwijl het water al onder de dijken doorliep.'

De sector is een gesloten bastion dat maar een zeer beperkt deel van de Rotterdamse bevolking bereikt en moeite heeft om nieuwe cultuuruitingen te beoordelen. Er is een neiging tot een elitaire opstelling en het management is vaak zwak. Op tal van fronten is veel versnippering, er zijn meerdere, soms ondoorzichtige subsidiestromen en het ontbreekt aan werkelijke concurrentie tussen de verschillende instellingen. Met name de Rotterdamse Kunststichting (RKS) moet het in het rapport ontgelden. Die wordt gekenschetst als elitair en naar binnen gekeerd.

De aanbevelingen in het rapport zijn door B & W overgenomen. De huidige bestuursafdeling Culturele Zaken, de RKS en Rotterdam Festivals moeten opgaan in een nieuwe Tak van Dienst die bijna alle subsidies gaat regelen.

Daarboven zweeft een Raad voor de Kunst met 'aansprekende gezaghebbende personen' die de lijnen uitzet en erop toeziet dat daaraan wordt vastgehouden. Een intendant met een eigen budget gaat fungeren als aanjager en samenwerkingsverbanden tot stand brengen aan de hand van een tevoren geformuleerde, duidelijke opdracht. Zo zou hij gedurende vier jaar kunnen werken aan verbanden tussen kunstsector, de wijken en het sociaal-cultureel werk.

Binnen twee jaar moeten alle grote instellingen als Doelen, Luxor, diverse musea en de Rotterdamse Schouwburg verder worden verzelfstandigd. Wel delen ze een gezamenlijk centrum voor zaken als inkoop en financiële administratie.

In een eerste reactie zegt de RKS zich in de bevindingen nauwelijks te herkennen. Johan Moerman van Rotterdam Festivals zegt verbaasd te zijn dat een analyse van de organisatievorm nu dient als uitgangspunt voor de cultuurdiscussie. 'We weten nog niet eens wat we willen. Dit is de omgekeerde wereld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden