Rotterdam wil Belg Dercon als directeur van Boymans

De Belg Chris Dercon is voorgedragen als nieuwe directeur van het Rotterdamse museum Boymans-van Beuningen. Dercon is directeur van het centrum voor eigentijdse kunst Witte de With in Rotterdam....

HARMEN BOCKMA

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Dercon (36) heeft met zijn tentoonstellingen in Witte de With in een paar jaar tijd een grote reputatie opgebouwd. Voordat hij naar Rotterdam kwam, was hij programma-directeur van het Institute for Contemporary Art in New York. Hij staat bekend als wegbereider voor jonge kunstenaars en als liefhebber van outsiders.

Met de benoeming van Dercon lijkt een einde te komen aan een slepende benoemingsprocedure, die meer dan een jaar heeft geduurd. De advertentie voor een nieuwe directeur verscheen in augustus 1993. In januari 1994 stuitte het voorstel om WVC-topambtenaar S. van Heusden te benoemen op verzet in het Rotterdamse college van B en W. Onder anderen burgemeester Peper hield de benoeming tegen.

Het college besloot eerst een uitspraak te doen over de toekomst van Boymans, voordat de procedure zou worden voortgezet. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Boymans nauw zou gaan samenwerken met de andere drie gemeentelijke musea. De nieuwe directeur van Boymans zou leiding moeten geven aan dat proces.

De nieuwe wethouder van kunstzaken, H. Kombrink, kwam met een gewijzigd voorstel. Hij wil dat de vier musea gaan privatiseren. Alleen op niet-kunstinhoudelijk gebied zouden ze moeten samenwerken.

Het is nog onduidelijk hoe het personeel van Boymans zal reageren op de komst van Dercon. Over de wijze waarop Kombrink de benoemingsprocedure heeft geleid, bestaat grote onvrede onder het personeel. Het heeft nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op de gang van zaken. Het voorstel om Dercon te benoemen wordt vandaag in het museum bekend gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden