Rotterdam verrast met verschillende soorten espresso

Wekelijks bezoekt koffiecriticus Wineke de Boer een stad en proeft daar in drie gelegenheden de koffie. Deze week is ze in Rotterdam. De Maasstad verrast. Twee soorten espresso in het aanbod is een goed teken, filterkoffie ook.

1- Noc Noc Botersloot 28 ****Beeld RV

Er is veel goede koffie in Rotterdam. Je moet alleen net even weten waar je moet zijn. Wanneer er keus is tussen twee soorten espresso is dat meestal een goed teken. Als er filterkoffie wordt aangeboden ook. Veel barista's vinden filterkoffie interessant omdat de smaken zachter zijn. Door een lichtere branding blijft er meer fruitigheid in de koffieboon bewaard. De koffiebes is een vrucht, dat wordt vaak vergeten, maar een goede filterkoffie herinnert je daar aan. Bovendien is het meer handwerk.

Voor een espresso heb je een machine nodig met een waterpomp, ventielen, een boiler, elektriciteit... Voor een filterkoffie is een filterdrager, filter en heet water voldoende. Het is een rustige koffie. Interessant aan goede filterkoffie is dat de smaak beter wordt naarmate hij afkoelt. Na 5 tot 10 minuten ontdek je vaak meer zoet en meer fruitigheid. Dit in tegenstelling tot een espresso trouwens. Deze dient direct gedronken (en dus geserveerd) te worden omdat hij na een minuut al minder lekker is.

Bij Noc Noc nabij winkelstraat De Meent is hebben ze twee soorten filter van Keen Coffee, een jonge branderij in Enkhuizen, en twee soorten espresso van Bocca. De espresso uit Ethiopië is goed gezet, er zit een abrikoosachtig zoetje in. Melkkoffie heb ik niet getest, maar zag er bij andere gasten goed uit.

Bij Lokaal 1ste klas koffie, onder de Hofbogen, hebben ze één soort filter (Kenia) en twee soorten espresso van Giraffe Coffee, de Blend (een melange van Brazilië en Ethiopië) en een Costa Rica. Deze laatste espresso lijkt me iets donkerder smaken dan de bedoeling is, maar is nog altijd prima.

2-) Lokaal 1ste klas koffie Raampoortstraat 34b *****Beeld RV

Grootste verrassing was Lebkov & Sons naast het Centraal Station. Er zijn ook vestigingen in Den Haag, Leiden en Amsterdam. Niet dat de espresso erg bijzonder is: een vrij donker gebrande Guatamala. Maar de melk is perfect geschuimd en voor iets dat aan de buitenkant een broodjesbar lijkt, was ik toch onder de indruk van de kwaliteit. Alle koffie wordt standaard geserveerd in kartonnen bekers. Vooral voor espresso is dat minder lekker. De drank koelt immers sneller af en je proeft ook papier. Ook is het niet echt duurzaam, maar als tegenprestatie levert Lebkov zijn koffieprut aan RotterZwam, dat er weer oesterzwammen op kweekt.

Hier kunt u ook een Puqpress in werking zien. De Puqpress is een apparaatje dat de gemalen koffie in de filterdrager aandrukt (of 'tampt' zoals het heet). De kracht waarmee wordt getampt heeft niet zoveel invloed op de doorloop van de espresso - zoals lang werd gedacht. Maar recht of scheef tampen maakt wel veel uit. Recht tampen is lastig. Met de Puqpress wordt elk shot recht en even hard aangedrukt.

3-) Lebkov & Sons Stationsplein 50 ***Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden