Rotterdam subsidieert organisatie North Sea

Rotterdam betaalt voor het North Sea Jazz Festival vanaf 2006 jaarlijks 750 duizend euro. Dat blijkt uit schriftelijke afspraken tussen de gemeente en Mojo Concerts, de organisator van het grote jazzevenement....

ANP

Den Haag had voor het behoud van het festival eenzelfde bedrag over. De gemeente zegde het festival eind maart een eindbod van zeshonderdduizend euro per jaar toe. Het Haagse stadsbestuur wilde ook verkeersmaatregelen betalen, die honderdvijftig duizend euro zouden bedragen. Mojo Concerts kwam uiteindelijk niet tot overeenstemming met Den Haag en koos ervoor het jazzfestival per 2006 naar Rotterdam te verhuizen.

De gemeente Den Haag stuurde 22 maart nog een boze brief naar Rotterdam, waarin het naburige stadsbestuur werd verweten dat het met gemeenschapsgeld de prijs voor het binnenhalen van North Sea opdreef. In een antwoord op 5 april wijst de gemeente Rotterdam dat verwijt van de hand. Volgens Rotterdam werd pas subsidie verleend, nadat duidelijk was geworden dat de organisatie van het festival er met Den Haag niet uitkwam. Het Rotterdamse stadsbestuur schrijft verder dat het North Sea Jazz vooral om 'technische mogelijkheden' ging. Het geld zou een 'ondergeschikte rol' hebben gespeeld.

Ook directeur T. van den Hoek van het festival zei donderdag dat het niet om het geld ging, toen North Sea Jazz voor Rotterdam koos. Het ging hem erom dat na 2005 het Nederlands Congres Centrum (NCC), waar het festival tot nu toe plaatsvindt, veel kleiner is. De gemeente Den Haag heeft besloten een deel van het gebouw te laten slopen om ruimte te maken voor het nieuwe kantoor van de Europese politieorganisatie Europol.

Tenten aan het NCC, die een alternatief voor de hal zouden moeten bieden, zouden volgens Van den Hoek niet voldoen. Ze zouden te veel geluidsoverlast voor omliggende woonwijken veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden