Rotterdam stresst over cultuursubsidies

'Rotterdam moet weer kiezen', riep VVD-wethouder Nico Janssens in het najaar van 2002, bij de presentatie van bijna tweehonderd miljoen euro aan ombuigingen....

Deze week heeft hij die plannen voor onbepaalde tijd in de ijskast moeten zetten. Want iedereen valt over hem heen met een geestdrift die niet vaak te bespeuren valt in de Rotterdamse gemeentepolitiek.

Janssens wil voor 18,5 miljoen euro subsidiegeld anders besteden. Daarbij baseert hij zich op een rapport van senator Van Middelkoop. Die beoordeelde 437 subsidies van bij elkaar 109 miljoen euro op efficiëntie, effectiviteit en politieke prioriteit. Daar had het CDA in de raad om gevraagd.

Maar nu er moet worden gekozen, ligt datzelfde CDA pontificaal dwars voor de plannen. Woordvoerder Frans-Jozef van der Heijden schetste vorige week in de commissie cultuur en middelen een apocalyptisch beeld. 'Rokende puinhopen' zouden er van de sociaal-maatschappelijke en culturele sector overblijven 'als Leefbaar Rotterdam even door de stad is getrokken'.

Alternatieven droeg hij niet aan. Dat stemde de VVD bitter. 'U wilt dat alles maar altijd bij het oude blijft', aldus fractieleider George van Gent. Maar zijn eigen partij zwabberde ook. De VVD was het aanvankelijk helemaal eens met een flinke korting op de gemeentesubsidie aan Blijdorp. Maar toen de dierentuin de media haalde met het omineuze bericht dat ze dan de deuren zou moeten sluiten, wisten de liberalen niet hoe snel ze zich van de plannen moesten distantiëren.

Leefbaar Rotterdam vond het moeilijk kiezen met welke coalitiepartner de partij het nou het meest oneens was. De relatieve nieuwkomers moeten sowieso nog steeds wennen aan de krachten die de kunst-en cultuurlobby weet te mobiliseren.

'Zodra het over kunst gaat, beschikken raadsleden opeens over kennis op ongekend detailniveau', zegt Leefbaar-wethouder Marco Pastors. 'Verbazend. Maakten ze zich maar zo druk om mensen die die hulp echt nodig hebben.'

Pastors en zijn twee partijgenoten stemden in het college overigens tegen de plannen omdat naar hun mening de cultuursector teveel wordt ontzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden