Rotterdam stopt met etnische registratie

DEN HAAG - Meerdere deelgemeenten in Rotterdam stoppen voorlopig met het etnisch registreren van onder andere probleemjongeren. Dat heeft een woordvoerder van Rotterdam vrijdag bekendgemaakt.

Katendrechtse Lagendijk, Oud-Charlois in 2006. © Martijn Beekman Beeld null
Katendrechtse Lagendijk, Oud-Charlois in 2006. © Martijn Beekman

Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich op nadere stappen nu het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de Rotterdamse deelgemeente Charlois dreigde met een dwangsom, als zij niet ophoudt structureel gegevens te verwerken over ras en etniciteit. De deelgemeente liet direct weten daar al mee te zijn gestopt.

Minderheidsgroepen
Charlois sloeg de gegevens op om risicojongeren uit 'minderheidsgroepen' aan te pakken. Zij kan echter niet aantonen dat die benadering helpt om de achterstand van de jongeren te verminderen of er een einde aan te maken. Deelgemeenten die er eenzelfde aanpak op nahouden, zijn er om die reden ook mee gestopt. Om hoeveel en welke deelgemeenten het gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Dwangsom
Volgens het CBP kon Charlois geen beroep doen op de uitzonderingen die wettelijk mogelijk zijn om etniciteit te registreren. De deelgemeente handelde in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) en krijgt drie dagen de tijd te stoppen met het verwerken gegevens over ras en etniciteit. Als Charlois geen gehoor zou hebben gegeven aan de opdracht, dan moest zij een dwangsom van 2000 euro per dag betalen, met een maximum van 250.000 euro.

Het CBP concludeerde al eerder dat de registratie strijdig is met de wet. De deelgemeente voerde daarop een aantal maatregelen in. Het college vond dat echter onvoldoende.

Etnische gebonden problemen
De deelgemeente zou de etniciteit van enkele honderden personen hebben geregistreerd. 'Sommige problemen zijn etnisch gebonden. Door registratie kun je in bepaalde situaties deskundigheid inroepen. We zijn er niet in geslaagd bewijsbaar te maken dat het werkt. Maar we zijn ervan overtuigd dat het werkt, anders waren we er nooit aan begonnen', aldus deelraadvoorzitter Ed Goverde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden