Rotterdam 'steelt' winst en voorkomt crisis

Van onze verslaggeverRob Kramp

HOCKEY


Oranje ZWART1 ROTTERDAM2

EINDHOVEN - Hans Streeder (52) heeft bij Rotterdam vele petten op. Hij is technisch directeur, trainer en coach. En door de grillige prestaties geregeld crisismanager.


Bij Oranje Zwart (OZ) lag de zoveelste crisis op de loer voor de Rotterdamse hockeyers. Verlies tegen de koploper had het uitzicht van Rotterdam op de playoffs, na de thuisnederlaag vorige week tegen SCHC, ernstig vertroebeld.


In Eindhoven bleef een nieuwe domper uit. In een draak van een wedstrijd had geen van beide ploegen recht op de overwinning. Toch ging Streeder met de drie punten naar huis. Ver in blessuretijd doorbrak Jeroen Hertzberger de patstelling door de bal uit een onmogelijke hoek achter doelman Jenniskens te tikken, 1-2. 'Een gestolen overwinning', oordeelde OZ-coach Sjoerd Marijne zuur. 'Niet verdiend', vond Streeder, 'maar daarom niet minder welkom'.


Streeder is kraakhelder in zijn doelstellingen. 'Wij zijn onverminderd ambitieus en moeten de playoffs halen. Anders is ons seizoen mislukt.' En eenmaal in de playoffs gaat Rotterdam vol voor het landskampioenschap. 'In zo'n knock-outfase zijn wij een heel gevaarlijke ploeg', weet Streeder, wiens contract nog twee jaar doorloopt. Daarnaast wil Rotterdam volgend seizoen Europa weer in.


Vorig seizoen greep Rotterdam met de vijfde plaats overal naast. 'Dat was eens en nooit meer', aldus Streeder. De ploeg ging de markt op en trok met Roderick Weusthof, roepnaam Knoest, een strafcornerkanon aan die de Pakistaanse specialist Sohail Abbas moest doen vergeten. Weusthof (28) scoort overal en altijd. In negen jaar hoofdklasse maakte de robuuste international 240 doelpunten, 66 in zijn eerste drie jaar bij Kampong en 174 in zes jaar SCHC. Met zijn productie is de Utrechter hard op weg Floris Jan Bovelander - met 276 treffers topscorer aller tijden in de hoofdklasse - te onttronen.


Van de zeven buitenlanders bleven drie internationals: de Nieuw-Zeelanders Archibald en Child en Australiër Knowles. Archibald en Knowles behoren al jaren tot de inboedel maar verlaten de club aan het einde van dit seizoen. Met de vier Nederlandse internationals (Blaak, Van der Horst, Hertzberger en Weusthof) beschikt Streeder over een solide harde kern van zeven die aangevuld is met spelers uit de eigen jeugdopleiding. Met die mix wil Rotterdam voor de prijzen gaan.


Het proces verloopt met horten en stoten. 'Wij vervallen geregeld in oude fouten', ziet Streeder. 'Tot de 23 meterlijn spelen we goed, uitstekend zelfs. Maar het rendement in de cirkel ligt veel te laag. Daar zijn we niet doortastend genoeg. Laten we ons afbluffen.' Een tweede minpunt is dat Rotterdam 'postbodehockey' speelt. 'We lopen te veel met de bal, gaan de bal brengen in plaats van te passen. De jongens maken het zichzelf moeilijk. Ik hamer op eenvoudig hockeyen, de bal het werk laten doen, maar soms vergeten ze dat in de hectiek van een duel.'


Tegen Oranje Zwart had Rotterdam het voordeel al een wedstrijd na de winterstop in de benen te hebben. 'Er stond verkeerde spanning op mijn ploeg', vond Marijne. 'Dat zie je wel vaker terug in een eerste wedstrijd. We dwongen niets af, zelfs geen strafcorner.'


Op carnavalszondag viel voor de amper 200 toeschouwers in Lampegat weinig te beleven. 'Het was niet onze beste wedstrijd maar het resultaat staat voorop', zegt Streeder. 'Door deze zege hebben we de aansluiting met de top behouden en kunnen we weer vooruit kijken.' De pet van crisismanager kan weer even af.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden